Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Plzeňsku není dobrá voda v Českém údolí a v půlce Hracholusek

V přehradě České údolí u Plzně a v polovině přehrady Hracholusky od Butova k silničnímu mostu není kvůli velkému množství sinic voda vhodná ke koupání. Ve druhé části Hracholusek k hrázi má ale voda stále dobrou kvalitu, řekl hydrobiolog Jindřich Duras. Podle hygieniků je nevhodná voda také v biotopu Blovice na jihu Plzeňska. Ostatní sledované plochy jsou ke koupání stále vhodné.

V dolní části Hracholusek od silničního mostu ke hrázi se voda stále drží v dobré kvalitě. "Teplota je kolem 23 stupňů (Celsia) a průhlednost kolem čtyř metrů," řekl Duras. Naopak oblast Butova je už pod nadvládou sinic a koupat by se tam lidé určitě neměli. "Je to důsledek suchého roku, kdy přitéká málo vody. Takže živiny nedotečou až k hrázi, ale jsou spotřebované hned v horní části, kde se sinicím dobře daří a je jich tam nejvíce," doplnil hydrobiolog. "Na hraně" je podle něj možné se koupat také u silničního mostu, ale lidé by se měli po plavání osprchovat.

V bolevecké rybniční soustavě v Plzni jsou všechny plochy bez sinic, teplota vody je tam 22 až 23,5 stupně Celsia. I přes výrazný nedostatek vody je tam její kvalita stále velmi dobrá. V největším Boleveckém rybníku chybí metr vody, ale ke koupání je to podle Durase v Plzni pořád nejlepší místo. Průhlednost je kolem tří metrů, ale plavci musejí počítat s menší přítomností vodních rostlin, které správci průběžně kosí.

"Dobré podmínky jsou ještě na Třemošenském, Kamenném a Šídlovském rybníce," uvedl Duras. V Seneckém rybníku chybí už dva roky od odbahnění 1,5 až 1,7 metru vody, kvalita vody je tam ale také dobrá. Kvalitní koupání je letos stále v Košuteckém jezírku v Plzni.

Autoři

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Plzeňský, Plzeňský kraj, koupání, České Údolí, Plzeň, Butov, Blovice, Hracholusky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Plzeňsku není dobrá voda v Českém údolí a v půlce Hracholusek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.