Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Plzeňsku by se lidé neměli koupat v přehradě České údolí

Na Plzeňsku odborníci nedoporučují kvůli sinicím koupání v přehradě České údolí u Plzně. Špatnou kvalitu vody má také přehrada Hracholusky, ale jen na horním konci na Butově. Naopak u hráze mají Hracholusky velmi kvalitní vodu. Většinou dobré koupání nabízejí i rybníky v Plzni, potýkají se ale s úbytkem vody, řekl dnes hydrobiolog Jindřich Duras. Hygienici, kteří kvalitu vody ve vybraných venkovních koupalištích sledují, nezaznamenali podle posledních dostupných údajů nikde výrazně zhoršenou jakost vody.

"Nejhorší na Plzeňsku co do kvality vody je nádrž České údolí, kde se průhlednost pohybuje kolem 30 centimetrů, nádrž je zcela pod nadvládou sinic a ke koupání jednoznačně nevhodná," řekl Duras. Největší vodní plocha kraje, přehrada Hracholusky, má v horní části na Butově průhlednost jen kolem půl metru a rozvinutý sinicový vodní květ. Koupání tam nelze doporučit. "Ale zhruba od poloviny nádrže, od silničního mostu přes Radost až po hráz jsou podmínky stále velmi dobré s průhledností, která u silničního mostu začíná téměř na dvou metrech a u hráze překračuje tři metry. Sinice sice můžeme vidět ve vodním sloupci v podobě drobných vloček, ale v množství, se kterým si nemusíme lámat hlavu," popsal Duras.

Koupat se dá dobře ve většině plzeňských rybníků. Bolevecký rybník má průhlednost dva až tři metry a kvalitní čistou vodu, která ale ubývá. Asi 1,5 metru pod stavem je i Senecký rybník. "Koupat se v něm dá, voda je trochu zelená, z pohledu koupání ale má výborné podmínky. Třemošenský rybník má průhlednost kolem 75 centimetrů. Je v něm zákal způsobený rybami, které byly vysazeny, aby držely na uzdě vodní rostliny. Kvalita vody je ke koupání vhodná," uvedl Duras. Výborné podmínky pro plavce nabízí Šídlovský rybník s téměř dvoumetrovou průhledností vody. Dobré koupání slibuje i přes mírný zelený zákal Kamenný rybník. Voda je v něm průhledná do více než metrové hloubky. Zákal nezpůsobily sinice. Jednu z nejlepších sezon z pohledu kvality vody zažívá letos podle Durase také plzeňské Košutecké jezírko.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Plzeňský, Plzeňský kraj, přehrada, koupání, České Údolí, rybník, Hracholusky, Plzeň, Butov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Plzeňsku by se lidé neměli koupat v přehradě České údolí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.