Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeňský kraj podpoří dotacemi dostupnost ambulantní péče

Plzeňský kraj dá poprvé tři miliony korun na zajištění dostupnosti primární ambulantní zdravotní péče. Chce podpořit malé obce a městečka do 7500 obyvatel, kde je zdravotní péče zajištěna nedostatečně, nebo hrozí, že přestane být poskytována. Větší města mají tak velký rozpočet, že jsou schopna tam lékaře udržet sama, a také je tam lékařů více, řekla krajská radní Milena Stárková (ČSSD).

"Ohrožené jsou nejvíce malé obce, kde je jeden praktický lékař, někdy jeden zubař, někdy jeden dětský lékař," řekla. Žádosti přijímá krajský úřad do 6. srpna letošního roku.

Podpora je vyhlášená pro všechny čtyři obory primární péče, což jsou všeobecné praktické lékařství, lékaři pro děti a dorost, dětské, zubní a gynekologie. "Zatím v obcích neubývají, ale obáváme se, že to bude hrozit. Hlavně proto, že vysoký počet jich má důchodový věk," uvedla radní. Nový dotační titul je má pomoci udržet. Dotace půjdou do majetku obce - na vybavení, rekonstrukci ordinace, případně na bydlení. Pokud lékař odejde jinam nebo do důchodu, mají přilákat nového.

Kraj obcím uhradí náklady do 50 procent, maximálně 500 tisíc korun. "Mohou uplatňovat náklady z letošního roku, i ty už proinvestované, a z celého příštího roku," řekl Stárková. Do každého ze čtyř primárních oborů může jít maximálně 500.000 Kč. Pokud bude zájem, kraj objem dotací zvýší.

"Víme dobře, že lékaři nejsou. Neočekáváme od toho žádné zázraky, ale je to určitá berlička pro starosty, aby mohli lékaře na něco nalákat. Třeba že mu koupí přístroj do ordinace nebo ji lépe vybaví nebo v jeho bydlení, které musí být v majetku obce, udělají rekonstrukci," řekla radní.

Pokud bude po dotacích poptávka obcí, bude kraj s podporou pokračovat v dalších letech. Vesnicím už dává peníze na malé prodejny a obcím u průmyslových zón na strážníky a kamerové systémy kvůli bezpečnosti.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, zdraví, správa, obce, Plzeňský, Plzeňský kraj, lékař, dotace, Milena Stárková, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj podpoří dotacemi dostupnost ambulantní péče  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.