Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Plzeňském kraji je voda ke koupání dobrá, sinice moc nejsou

Přes tropické počasí a pokračující sezonu je většinou voda ve veřejných venkovních koupalištích v Plzeňském kraji vhodná ke koupání. Jen někde může klesat její průhlednost. Zdravotní potíže by ještě lidé po koupání mít neměli. Vyplývá to z výsledků testů, které provádí na více než dvou desítkách veřejných koupališť v Plzeňském kraji hygienická stanice. Podle hydrobiologa Jindřicha Durase nelze ale koupání doporučit v přehradě České údolí u Plzně, kde je voda silně zakalená nadměrným výskytem mikroskopických řas planktonu.

Největší přehrada kraje Hracholusky má podle Durase stále období dobré kvality vody. U hráze je průhledná do tří metrů, do poloviny nádrže je průhlednost kolem dvou metrů. "V celém podélném profilu Hracholusek už nacházíme sinice. Sice to nejsou druhy, které pak tvoří pozdně letní vodní květ, který omezuje zásadně rekreaci, ale sinice to jsou. Z pohledu koupání výskyt sinic není zásadní, nikdo se toho zatím nemusí obávat," řekl Duras. Rekreanti ale musejí počítat s tím, že v nejbližších týdnech se kvalita bude postupně zhoršovat.

Dobré podmínky jsou podle Durase i podle hygieniků na rybniční soustavě v Plzni. Bolevecký rybník má průhlednost mezi dvěma a třemi metry. "Je to podle toho, jak se daří vyžínací lodi kosit porosty vodní vegetace. Když se vodní rostliny posekají, částečky, které na nich byly uchycené, se na nějakou chvíli vznášejí ve vodě, což přechodně sníží průhlednost," uvedl Duras. Sinice v Boleveckém rybníku nejsou a ani je tam neočekává. Plavci ale musejí počítat s úlomky nebo s chomáčem vodní vegetace.

Kdo nesnáší vodní rostliny, může v Plzni zvolit koupání v Třemošenském nebo v Šídlovském rybníku. Na Třemošenském rybníku se postupně vlivem mikroskopických řas zhoršuje průhlednost, která je kolem jednoho metru. Ke koupání lze rybník zatím doporučit. Podobně je na tom Šídlovský rybník. Ani tam ještě nejsou sinice, průhlednost je kolem metru. Senecký rybník má hladinu 1,3 metru pod přelivem, ke koupání je vhodný, ale při vstupu z pláže se snadno kvůli bahnitému dnu kalí. "Kamenný rybník je stálice dobré vody. Průhlednost kolem dvou metrů, sinice tam nejsou, voda je ideální," dodal Duras.

Dobrou kvalitu vody mají podle hygieniků například koupací biotopy v Blovicích a Dobřanech, koupaliště v Rokycanech, Tachově, Plané, Konstantinových Lázních, v Kolinci, Babylonu i na lomu ve Starém Klíčově.

Autoři

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Plzeňský, AUDIO, koupání, Plzeňský kraj, rybník, Plzeň, Krajská hygienická stanice, České Údolí, Hracholusky, Babylón

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji je voda ke koupání dobrá, sinice moc nejsou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.