Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Převod nemocnice v Sušici z Penty na město se o měsíc zdrží

Převod nemocnice v Sušici zpět na město se oproti původním předpokladům o měsíc zpozdí. Nemocnici od roku 2015 provozovala firma Nemos, jež se později stala součástí společnosti Penta Hospitals CZ. Po dlouhodobé kritice a problémech s personálním zajištěním se letos Penta a radnice dohodly na převodu zpět na město do konce června. Mluvčí Penta Hospitals CZ Lenka Holá v tiskové zprávě oznámila, že termín převodu provozu na městskou společnost se posouvá o měsíc na 1. srpna.

Na oddálení chvíle, kdy začne nemocnici opět provozovat město prostřednictvím své nově založené firmy Sušická nemocnice s.r.o., se dohodly obě strany. Kvůli kritické personální situaci ve zdravotnictví, a zejména v sušické nemocnici, nechtějí prodlužovat nejistotu zaměstnanců ohledně budoucnosti zařízení. "Důvodem posunu původně dohodnutého cílového termínu o jeden měsíc je komplexnost celého procesu a zajištění hladkého převodu provozu nemocnice," uvedla Holá.

Jednatelka Nemosu Barbora Vaculíková doplnila, že Nemos i město mají zájem na hladkém a koordinovaném průběhu převodu. Nemos poskytuje, a na vyžádání bude i dál poskytovat, budoucímu provozovateli veškerá požadovaná data pro hloubkové kontroly právního, ekonomického a provozního stavu nemocnice. Nemos také podle Holé inicioval jednání se zdravotními pojišťovnami o převedení smluv a získal jejich předběžný souhlas s navrhovanou formou převodu. Městská firma se zatím obeznámila s problematikou řady provozů a úseků nemocnice, spolu se současným provozovatelem také jednala s nemocničními odbory o znění kolektivní smlouvy pro rok 2019.

Akutní nedostatek lékařů, s nímž se nemocnice potýká už několik let, například nyní vyústil v dočasné uzavření interního lůžkového oddělení, a to od 5. do 20. června. Podle dostupných informací si jeden lékař vybírá dovolenou a nemá ho kdo zastoupit.

Holá už dříve řekla, že se nemocnici dlouhodobě nedaří mít tolik výkonů, aby to zajistilo její samostatné fungování. Změna systému poskytování zdravotních služeb vedla v posledních letech v malých regionech k poklesu výkonů. Od roku 2014 do loňska klesl celkový počet případů na interním a chirurgickém oddělení z téměř 20 tisíc na méně než 9000.

Autoři | Foto Nemocnice Sušice

Štítky ČR, nemocnice, správa, Penta, Sušice, Penta Hospitals CZ, Barbora Vaculíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Převod nemocnice v Sušici z Penty na město se o měsíc zdrží  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.