Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemocnice v Sušici v zavře dočasně lůžkovou internu, nemá lékaře

Nemocnice v Sušici na Klatovsku, kterou zatím provozuje skupina Penta, v červnu kvůli nedostatku lékařů dočasně uzavře lůžkové interní oddělení. Od konce května už na něj přestala přijímat pacienty, provoz na oddělení omezí od 5. do 20. června z provozně-technických důvodů, řekla dnes mluvčí Penta Hospitals CZ Lenka Holá. Provoz lékařské pohotovosti pro děti i dospělé bude fungovat bez omezení v nepřetržitém režimu jako dosud.

Vedení nemocnice o omezení provozu informovalo okolní zařízení i záchrannou službu. "Akutní případy převezmou nemocnice Klatovy nebo Strakonice. Péče o pacienty je tedy zajištěna," uvedl ředitel nemocnice Jaroslav Kratochvíl. Od 20. června se provoz vrátí do standardního režimu a lůžková interna začne znovu přijímat pacienty. Omezení se nedotkne interní ambulance ani dalších oddělení nemocnice.

Na provozování městské nemocnice se od roku 2015 dohodla radnice se skupinou Nemos, jež se později stala součástí Penty. Nemocnice se ale dlouhodobě potýká s nedostatkem lékařů. Omezovala kvůli tomu už dříve provoz, což vyvolalo kritiku ve městě. Radnice se proto letos s Pentou dohodla, že do konce června od ní nemocnici opět převezme a bude ji provozovat sama. Podle informací se to zřejmě o měsíc odloží. "Děláme maximum pro hladké předání nemocnice, zpřístupnili jsme všechna ekonomická i personální data," uvedla k tomu pouze Holá. Starosta Petr Mottl (ODS) odklad převzetí nemocnice potvrdil. "Proces stále probíhá, pracuje se na tom, byla zřízena společnost s ručením omezeným, na kterou se bude nemocnice převádět," řekl.

Holá už dříve řekla, že se nemocnici dlouhodobě nedaří mít tolik výkonů, aby to zajistilo její samostatné fungování. V posledních letech se změnil systém poskytování zdravotních služeb, což v malých regionech vede k poklesu počtu výkonů. Celkový počet případů na interním a chirurgickém oddělení klesl od roku 2014 do loňska z téměř 20 tisíc na méně než 9000, tedy na necelou polovinu za pět let.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, nemocnice, Sušice, lékař, Penta, pacient, Penta Hospitals CZ, okres Klatovy, Klatovská nemocnice, a.s., Jaroslav Kratochvíl, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Sušici v zavře dočasně lůžkovou internu, nemá lékaře  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.