Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Plzni se otevřelo první centrum duševního zdraví v kraji

V Plzni se otevřelo centrum duševního zdraví, první v Plzeňském kraji. Nabízí služby lidem s vážným duševním onemocněním, kteří potřebují pravidelnou psychiatrickou a sociální podporu v každodenním životě. Centra jsou dalším článkem v psychiatrické péči. Díky činnosti terénních týmů zdravotníků a sociálních pracovníků budou moci mnozí lidé, kteří jsou dlouhodobě umístěni na lůžkách následné péče psychiatrických nemocnic, zvládat svoje onemocnění v domácím prostředí. Podobná centra začala v ČR vznikat díky dotacím EU loni, řekl Martin Fojtíček z plzeňského centra.

"Centrum duševního zdraví jsou terénní multidisciplinární týmy, kde pracuje psychiatr, psycholog, zdravotní sestry a sociální pracovníci, kteří za lidmi s vážným duševním onemocněním jsou schopni přijet domů a předejít komplikacím, které by mohly vyústit v léčbu na lůžku," řekl Fojtíček. Klienty centra jsou lidé, kteří jsou zatím často dlouhodobě v psychiatrických zařízeních. "Ne proto, že by jejich zdravotní stav byl nezvládnutelný, ale proto, že nemají kam jinam jít," uvedl Fojtíček. Centrum zřizuje nezisková organizace Ledovec s patnáctiletou zkušeností s komunitní psychiatrickou péčí a Psychiatrie-ambulance s. r. o. Zatím tam pracuje tým asi 13 lidí, během 1,5 roku evropského projektu se mírně rozroste. Nejméně jeden ze sociálních pracovníků bude člověk s vlastní zkušeností s duševním onemocněním.

O transformaci psychiatrické péče se v Česku diskutuje 30 let, podařilo se ji nastartovat a začít otevírat centra duševního zdraví až díky dotacím EU, připomněl garant reformy psychiatrické péče v kraji, přednosta Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň Jan Vevera. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se v ČR loni otevřelo prvních pět center, letos je jich v plánu dalších 13. "Je to zhmotnění reformy psychiatrické péče. Cílem je, aby duševně nemocní pacienti nemuseli zůstávat ve velkých psychiatrických nemocnicích, pokud to není nezbytně nutné, ale aby mohli žít ve svém přirozeném prostředí tak, aby komunitní péče jim byla poskytována na dosah," řekl. Tým specialistů stráví více než polovinu času v terénu u duševně nemocných pacientů v jejich přirozeném prostředí. Uleví se tak psychiatrickým nemocnicím, kde bude možné redukovat počty lůžek.

"Neznamená to, že chceme nemocnice rušit, ale chceme pacientům, u kterých je to možné, umožnit žít v normální společnosti, nikoliv za zdmi," řekl ministr. Zdravotní pojišťovny podle něj projekt podporují. Pro prvních pět center, kde skončí financování z evropských zdrojů, mají na příští rok vyčleněné prostředky na hrazení. Postupně se budou přidávat další centra a začne standardní režim úhrad.

Z dotací EU bude v ČR podle ministra postupně financováno 30 center duševního zdraví. Dlouhodobý cíl, který bude dosažen během deseti až 20 let, je sto center duševního zdraví v České republice, dodal Vojtěch.

Autoři | Foto canadian.cz

Štítky ČR, zdraví, psychiatrie, Vojtěch, Plzeň, duševní zdraví, nemoc, Česko, Evropská unie, nemocnice, Plzeňský kraj, Adam Vojtěch, ANO 2011, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzni se otevřelo první centrum duševního zdraví v kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.