Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeňský kraj od letoška podpoří lékaře na venkově a v pohraničí

Plzeňský kraj bude od letoška podporovat lékaře na venkově a v pohraničí. Starostové malých obcí a odlehlých míst si stěžují, že starší doktoři, kteří u nich tvoří většinu praktických lékařů a péči tam zachraňují, chtějí kvůli e-neschopenkám a EET odejít. Kraj proto vyhlásí nový dotační titul, který dá městům a obcím peníze na vybavení ordinací i na zařízení, které lékaři potřebují k elektronické komunikaci a evidenci. Na setkání vedení kraje se starosty obcí Tachovska to dnes řekla krajská radní Milena Stárková (ČSSD).

"Nový titul bude na podporu primární zdravotnické péče - pro praktické lékaře pro dospělé, pro děti a dorost, zubaře a gynekologa," uvedla. Podle radní se tato péče zhoršuje a hrozí další propad. "Je vysoký průměrný věk, hlavně dětských doktorů, ale i praktických pro dospělé," řekla. Miliony korun od kraje půjdou na rekonstrukci, pořízení, případně vybavení ordinací, které ale zůstanou v majetku obcí. Získat mohou maximálně půl milionu korun, uvedla radní. Pokud bude zájem, kraj objem dotací operativně zvýší.

Plzeňský kraj už dává vesnicím peníze na malé prodejny a obcím u průmyslových zón na strážníky a kamerové systémy pro zajištění bezpečnosti.

Druhý dotační titul zhruba ve stejné výši bude na zařízení pro elektronické zdravotnictví. Kraj ho vyhlásí po prázdninách, až bude mít více informací o e-neschopence. Má také pomoci udržet v ordinacích starší lékaře. "Zaregistrovali jsme, že jdou raději do penze, protože už se nechtějí zapojit do elektronizace zdravotnictví, tedy EET, elektronické neschopenky a také e-receptu, který už běží," uvedla Stárková. Peníze budou moci čerpat opět města a obce, které budou chtít lékaře udržet. Obce už je dnes lákají nízkým nájmem, pomáhají vybavovat ordinace a například Bor a Tachov nabízejí mladším lékařům i městské rodinné domy.

Starostka Plané Martina Němečková (BEZPP) požádala kraj, aby se přes Asociaci krajů, Svaz měst a obcí a poslance pokusil zajistit výjimky pro dotčené oblasti. "Všichni chápeme, že elektronizace musí být. Ale pokud přijde to třetí éčko (EET) bez jakýchkoli výjimek v oblastech, kde jsme rádi, že slouží lékař, jemuž je 65 nebo 70 let, tak on si už nic pořizovat nebude a skončí a s ním i ten region," uvedla. Z krajské analýzy podle Němečkové vyplývá, že například na Tachovsku jsou doktoři ve věku 70 a 75 let. "Bojují s e-recepty, teď přichází e-neschopenky a pak přide EET. Kraj sice nabízí pomoc, že si to (zařízení) doktor nebude muset kupovat, ale to není ono. Doktor se už nechce učit nic nového, ale chtěl by ještě ordinovat," uvedla. Podle ní je výjimka, zhruba na pět let, nevyhnutelná. Lékař třeba nad 65 let by pak podle ní mohl vypisovat papírové recepty.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, zdraví, obce, Plzeňský, lékař, Plzeňský kraj, EET, peníze, Milena Stárková, dotace, okres Tachov, ČSSD, Asociace krajů České republiky, Svaz měst a obcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj od letoška podpoří lékaře na venkově a v pohraničí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.