Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na ZČU v Plzni se přihlásilo do 1. ročníků více studentů než loni

Na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) se v září zapsalo do prvních ročníků bakalářského, navazujícího magisterského a doktorského studia 4920 studentů. Číslo je o 315 vyšší než v minulém akademickém roce 2018/2019. Zatímco od roku 2010 celkový počet studentů ZČU mírně klesal, letos zřejmě pokles pokračovat nebude, řekla mluvčí univerzity Šárka Stará.

ZČU teď eviduje 11.892 studentů, loni na konci října jich bylo 11 026. "Ověřené počty budeme mít na přelomu října a listopadu," uvedla mluvčí. Dodala, že i přes pokles počtu studentů po roce 2010 stagnoval posledních pět let podíl studentů ZČU na celkovém počtu studentů všech veřejných vysokých škol v ČR a pohyboval se od 3,5 do 3,6 procenta.

Nejvíce se letos zapsalo studentů prvních ročníků na Fakultu ekonomickou (843), druhá je filozofická (816) a za ní pedagogická (792). "Trojice fakult, o něž uchazeči projevili největší zájem, je stejná jako před rokem, jen se změnou pořadí. Loni byla na špičce žebříčku Fakulta pedagogická (805) před ekonomickou (680) a filozofickou (621)," uvedla Stará. Na dalších místech je v zahájeném akademickém roce Fakulta aplikovaných věd (489), právnická (476), strojní (469), elektrotechnická (439), Fakulta zdravotnických studií (340) a Fakulta designu a umění (256).

Letošní zvýšení počtů studentů může být podle mluvčí způsobeno i několika nově akreditovanými studijními programy. Fakulta aplikovaných věd otevřela navazující magisterský program územní plánování se specializací informační modelování staveb nebo strategické plánování měst a regionů. Fakulta filozofická zahajuje výuku v magisterském programu Bavorská studia, jímž reaguje na potřeby západočeském trhu práce, a nově nabízí obor evropská studia. Fakulta pedagogická otevřela doktorský program hudební teorie a pedagogika a Fakulta designu a umění ještě animovanou a interaktivní tvorbu II, mediální a didaktickou ilustraci II a produktový design II.

V roce 2018/2019 absolvovalo na ZČU v bakalářských, magisterských a doktorských programech 2083 studentů.

Autoři | Foto ZČU

Štítky ČR, školy, vysoké, Plzeň, Západočeská univerzita v Plzni, studium, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Česko, Fakulta aplikovaných věd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na ZČU v Plzni se přihlásilo do 1. ročníků více studentů než loni  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.