Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dopravní škola v Křimicích má opravenou školní jídelnu

Nově opravená školní jídelna na Střední škole dopravní v Plzni Křimicích slouží od nového školního roku nejen studentům dané školy, ale také žákům z prvního stupně 15. základní školy v Křimicích. Slavnostního otevření školní jídelny v pátek 20. září se za město Plzeň, které opravu spolufinancovalo, zúčastnila radní pro oblast školství Lucie Kantorová.

„Celkové náklady na přestavbu školní jídelny činily 3,8 milionu korun, z toho částkou jeden milion se podílelo město Plzeň a tou samou částkou Plzeňský kraj, zbylé výdaje uhradila Střední průmyslová škola dopravní Plzeň. Autorkou vítězného návrhu designu školní jídelny, kde nechybí promítnutá dopravní tématika v podobě dopravních značek či semaforů, je Andrea Opatrná, která již pro město navrhla například současnou podobu 10. školní jídelny na Borech a zde musela vymyslet školní jídelnu jak pro středoškolské studenty, tak pro žáky z prvního stupně 15. základní školy,“ uvedla na slavnostním otevření školní jídelny radní pro oblast školství Lucie Kantorová.

„Školní jídelna již nutně potřebovala rekonstrukci, protože se od doby stavby školy v Křimicích v roce 1972 neopravovala,“ připomněla při slavnostním přestřižení pásky nové školní jídelny ředitelka střední školy dopravní Irena Nováková.

„Opravu školní jídelny jsme museli stihnout během letošních letních prázdnin, ale přípravné práce na rekonstrukci probíhaly již na konci školního roku. Opravená školní jídelna se nachází v původních prostorách. Vybudovali jsme nové elektroinstalace, podlahu, dveře, obložení školní jídelny, jídelna je kompletně vybavena novým nábytkem a novou výdejní linkou na obědy,“ vysvětlil vedoucí provozu a údržby střední školy v Křimicích Richard Chvátal. „Kromě školní jídelny jsme kompletně vybavili také kuchyň novými technologiemi, jako jsou například myčka, pánve či konvektomaty,“ doplnila za střední školu vedoucí ekonomického oddělení Jana Slámová.

Díky rekonstrukci došlo k navýšení kapacity školní jídelny na 120 míst. Jídelna slouží nejen pro studenty střední školy dopravní v Křimicích, pro první stupeň 15. základní školy v Křimicích, která sídlí v těsné blízkosti střední školy, ale také pro žáky ubytované na internátu v pátém městském obvodě. Obědy ve školní jídelně si může objednávat též veřejnost. Denně uvaří pět zaměstnanců (vedoucí a čtyři kuchaři) školní jídelny průměrně 350 jídel, na výběr mají strávníci ze třech jídel. Pro internát zajišťuje školní jídelna kromě obědů také snídaně a večeře.

„Hlavním tématem nového designu se stala doprava, která se zde promítá pomocí dopravního značení, semaforů či aut. Musela jsem vytvořit design, který bude příjemný jak pro dospívající středoškoláky, tak malé žáky základní školy. Barvy vycházejí z barvy fasády školy – zelené a oranžové, která navíc podporuje chuť k jídlu. Antracitová zelená barva zase hezky doplňuje podlahu v barvě betonu. Školní jídelnu jsem doplnila také hracím koutkem pro děti, kde si například mohou společně vybarvovat velké omalovánky,“ doplnila autorka nového designu školní jídelny Andrea Opatrná.

Slavnostního otevření školní jídelny se zúčastnili také zástupci čínské delegace, kteří přijeli do Plzně na exkurzi technických středních škol, zástupci Plzeňského kraje a starosta Křimic Vít Mojžíš.

Autoři | Foto Adriana Jarošová

Štítky školní jídelna, Křimice, Plzeň, střední škola, základní škola, Plzeňský kraj, Jana Slámová

Dopravní škola v Křimicích má opravenou školní jídelnu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.