Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bavorský červený kříž ocenil medailí lékaře z plzeňské univerzity

Stříbrnou medaili Bavorského červeného kříže, nejvyšší možné vyznamenání pro nečleny, převzal lékař Lukáš Bolek z Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni. Prezident Bavorského červeného kříže mu ji udělil jako zástupci týmu, který se významně podílel na končícím projektu koordinace přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb. Projekt zkvalitnil spolupráci záchranářů z Bavorska a Plzeňského, Karlovarského a Jihočeského kraje, řekla mluvčí univerzity Šárka Stará.

Jeho základní myšlenkou je vytváření podmínek pro rychlou, kvalitní, efektivní a legislativě odpovídající přeshraniční zdravotnickou pomoc urgentně nemocným osobám v individuálních i hromadných případech. Bolek byl jeho hlavním řešitelem za plzeňskou univerzitu. Jeho tým přispěl například organizací cvičení nebo stáží a ocenění získal také za systematickou řídící práci na mezinárodní úrovni.

"Fakulta se k projektu připojila v červenci 2016 a hranice mezi záchranáři za tři roky opravdu zmizela," uvedla mluvčí. Kromě Bolka se na tom podíleli také Jiří Růžička ze Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje a Josef Trefil, autor komunikačního portálu pro přeshraniční zásahy Babylon 2. Prezident Bavorského červeného kříže Theo Zellner předal ocenění všem. "Až nyní lze hovořit o mezinárodním červeném kříži, až teď lze říci, že hranice neexistuje," uvedl.

"Bavorský červený kříž na jedné straně hranice a zdravotnická záchranná služba na druhé vždy zajišťovaly službu v příhraničí. Fakticky to ale bylo také bohužel tak, že kvůli rozdílným věcným vztahům, informačním mezerám a jazykové bariéře nebylo dlouhodobě možné zajistit odpovídající přeshraniční zdravotnickou pomoc," řekl děkan fakulty Lukáš Štich. Koncept koordinace a realizace přeshraniční spolupráce služeb hradil přeshraniční program Cíl EÚS 2014-2020. Jedním z partnerů byla Technická vysoká škola Deggendorf. Součástí byly workshopy, přednášky i cvičení, z nichž to největší, do něhož se zapojilo 500 záchranářů, hasičů, policistů i figurantů bylo letos v květnu na hraničním přechodu Rozvadov.

Autoři | Foto ZČU

Štítky ČR, Německo, zdraví, školy, vysoké, Plzeňský, FOTO, univerzita, projekt, Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni, Bavorsko, Jihočeský kraj, Karlovarský kraj, Jiří Růžička, Zdravotnická záchranná služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bavorský červený kříž ocenil medailí lékaře z plzeňské univerzity  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.