Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čidla hlídají v plzeňské základní škole, kdy je třeba vyvětrat

Čidla vybavená světelnými diodami hlídají v 25. základní škole v Plzni, aby děti neměly ve třídách vydýchaný vzduch. Když se zvýší koncentrace oxidu uhličitého (CO2), dioda se ze zelené změní na oranžovou, případně až na červenou a upozorní tak učitele, že je třeba otevřít okna. Už po měsíčním zkušebním provozu jsou reakce žáků i učitelů kladné, díky čidlům se začalo v učebnách častěji větrat a zlepšila se koncentrace dětí, řekla dnes novinářům radní pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO), která je rovněž učitelka.

Školní budova, kam chodí přes 900 dětí, je zateplená a má plastová okna, což sice zlepšilo hospodaření s teplem, zároveň se ale přerušila cirkulace vzduchu. Pouhé větrání okenními ventilacemi při zavřených dveřích třídy kdo statečné obměně vzduchu nestačí. Děti samy nesmějí o přestávkách bez dozoru otevřít okna dokořán, řekla ředitelka školy Eliška Syřínková.

Učitelé vědí, že je třeba větrat, větrali už před instalací čidel. V zaujetí výukou si ale ne vždy na to včas vzpomenou, připustila ředitelka. Zkušenosti ukazují, že pokud se třída se zhruba 30 dětmi intenzivně na pět až deset minut vyvětrá na začátku hodiny, vzduch většinou vydrží po celou vyučovací hodinu, v menších učebnách je třeba větrat i dvakrát za hodinu.

Oxid uhličitý je bez zápachu a člověk ho nerozezná. Když se ale nadměrně zvýší jeho koncentrace, reagují lidé ztrátou pozornosti, malátností, únavou až bolestmi hlavy a nevolností. V přirozeném prostředí je koncentrace CO2 kolem 400 jednotek ppm (parts per milion). Přibližně pětina lidí začíná negativně reagovat už při 1000 jednotkách.

Senzor, který nechalo město dovybavit barevnými diodami, ve výchozím nastavení měří koncentraci každých deset minut. Na škole je ve všech třídách, tělocvičnách a v koncertním sále celkem 38 snímačů. Když koncentrace CO2 vzroste na 901 jednotek, změní se zelená kontrolka na oranžovou, při překročení limitu 1500 ppm na červenou, popsal radní pro oblast Smart Cities Vlastimil Gola (ANO).

"Stavební zákon uvádí jako hraniční limit, který je už otázkou mdloby a neschopnosti v prostoru zůstat, hodnotu 4500 jednotek, 2500 jednotek je hodnota, kdy může bolet hlava, objeví se mžitky před očima," řekl Gola. Podle něj lze bez větrání takové koncentrace CO2 v zaplněné třídě dosáhnout snadno. Stačí ale dokořán otevřít okna nebo otevřít dveře na chodbu a okenní ventilace a vzduch se rychle obmění. Ve škole si zvykli větrat už při rozsvícení oranžové kontrolky.

Čidla zaznamenávají vedle koncentrace CO2 také teplotu a vlhkost a data odesílají na dispečink. Bude možné je dál využít pro statistiky a vyhodnocení. Měření chce město udělat i v zimě, kdy ale budou při větrání zase větší úniky tepla. Projekt pak radnice vyhodnotí a rozhodne, zda snímače nainstaluje i v dalších školách.

Autoři | Foto 25. základní škola Plzeň

Štítky ČR, školy, správa, zdraví, Plzeň, oxid uhličitý, dioda, okno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čidla hlídají v plzeňské základní škole, kdy je třeba vyvětrat  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.