Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rok 1989 připomene na Plzeňsku koncert, výstavy i jízda vlakem

Koncert nazvaný Kapely s příběhem, několik výstav, scénické čtení, nostalgickou jízdu vlakem do Německa i připomínku pádu železné opony v obci Železná na Domažlicku připravil Plzeňský kraj k 30. výročí událostí listopadu 1989. Hejtman Josef Bernard (ČSSD) tradičně udělí čestné plakety s vyobrazením Jana Palacha za odvážné občanské postoje. Kulaté výročí si letos hejtmanství připomíná celoročně, řekli dnes novinářům jeho zástupci. Celodenní happening chystá i Plzeň.

Tento týden začne v Západočeském muzeu, jehož zřizovatelem je kraj, výstava s názvem Listopad 1989 aneb Na podzim padá listí a komunisti. Výstava zaměřená především na plzeňský region připomene život v období reálného socialismu i jeho revoluční závěr, uvedla kurátorka Iva Tománková. Od pondělí 21. října se na náměstí v Plzni zastaví putovní projekt Totalita - Multimediální průvodce Československem 1948 - 1989.

Plzeňské náměstí bude 25. října hostit také koncert Kapely s příběhem. Zahraje místní muzikant Míša Leicht s kapelou Cop, písničkář Jiří Dědeček a skupina Spirituál Kvintet. Hejtmanova náměstkyně Marcela Krejsová (ODS) připomněla, že za minulého režimu chodili lidé rádi na koncerty folkových a country kapel a na písničkáře. "Protože oni dokázali na koncertech, v textech, mezi řádky sdělovat lidem to, co chtěli slyšet. Povzbuzení. Protože v rádiích se hrály úplně jiné žánry," řekla Krejsová. Koncert bude zdarma a nabídne možná jednu z posledních možností slyšet Spirituál Kvintet, který letos slaví 60 let a oznámil konec.

Na náměstí bude také od 28. října do 28. listopadu výstava Nezapomeňme společnosti Post Bellum. Filharmonie uvede 7. listopadu Beethovenovu symfonii S Ódou na radost. Herci Divadla J. K. Tyla připravili scénické čtení Vaňkovky 4. listopadu v Plzni a 11. listopadu v Klatovech. Budou číst z povídek dříve zakázaných autorů Pavla Kohouta, Pavla Landovského či Jiřího Dienstbiera, kteří do svého díla zakomponovali postavu Ferdinanda Vaňka, vytvořenou Václavem Havlem.

Pád železné opony připomene 9. listopadu mimořádný dobový vlak z Plzně do Bayerisch Eisenstein. V Bavorské Železné Rudě bude připraven kulturní program, v české Železné Rudě bude možné navštívit naučnou stezku věnovanou železné oponě.

Město Bělá nad Radbuzou zorganizuje 23. listopadu v bývalé pohraniční rotě ve vsi Železná program, který připomene život lidí u železné opony, signální stěny, ostnaté dráty před hranicemi, zaniklé obce v hraničním pásmu i činnost pohraniční stráže. Komentovaná prohlídka zavede zájemce na hřbitov v bývalé obci Pleš. "Z živé obce s původně 700 obyvateli dnes zůstal jen ten hřbitov," řekl starosta Bělé Libor Picka.

Autoři | Foto R. Kodera

Štítky ČR, správa, historie, 1989, Plzeňský, výstava, koncert, hudební skupina, Plzeňský kraj, Plzeň, Železná opona, Sametová revoluce, Jan Palach, Josef Bernard, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok 1989 připomene na Plzeňsku koncert, výstavy i jízda vlakem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.