Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V centru Plzně začal fungovat systém sdílených koloběžek

Spolek mladých lidí K světu zahájil spolu s městem v centru Plzně provoz sdíleného systému koloběžek. Zatím má pět stanovišť a 25 koloběžek, na jejichž vývoji spolupracoval s výrobcem, firmou Kostka. Výhledově, možná už příští rok, chce mít 17 stanovišť a zhruba 120 koloběžek. Novinářům to řekl předseda spolku Jakub Mareš.

Spolek, který oživuje veřejný prostor formou netradičních kulturních akcí a projektů, zavedl v Plzni sdílené koloběžky s místní univerzitou už v září 2016. Studenti i učitelé mohli jezdit od konečné tramvaje Bory až k univerzitě a mezi fakultami. Teď je tam šest stojanů a 17 koloběžek. "Zájem je obrovský. Máme průměr sedm výpůjček na den, běžný ve světě je tak 2,5," uvedl Mareš.

Na stojanech jsou koloběžky uchyceny elektronickými zámky. "K zapůjčení musí mít lidé jen Plzeňskou kartu s nabitým tarifem aspoň na 90 dní nebo libovolnou magnetickou kartu. Zaregistrují ji ve vědecké knihovně," uvedl Mareš. Po přiložení karty se stojan rozbliká, zmáčknutí tlačítka umožní vyndat koloběžku ze stojanu a půjčit si ji na půl hodiny.

Koloběžky nejsou náročné na provoz a údržbu, jsou obratnější než kolo, bezpečnější a vhodné i pro děti. Pokud je má využívat více lidí, aby ulevily dopravě, musí být ve stanicích, aby nezůstávaly ležet na ulicích a byly evidovatelné. "Stanicový systém má řada evropských měst, například Berlín už deset let, ale v Čechách zatím není nikde," řekl.

Koloběžky půjčovně dodává firma Kostka - kolobka, největší výrobce městských i terénních koloběžek v ČR. "Celou dobu spolupracujeme s Markem Kostkou, od něhož máme nejen koloběžky, ale teď spolupracujeme i na vývoji stojanu," řekl Mareš. Kostka prodala koloběžky se slevou, 1,3 milionu Kč dal Úřad centrálního městského obvodu Plzeň 3. "Projekt, vývoj a další věci jsou za námi," uvedl Mareš.

Spolek se dohodl s městem na tom, že se bude podílet na provozu, protože systémy nejsou nikde soběstačné. "První půlrok bude zadarmo, což si řeklo město," uvedl Mareš. Až budou stanice po celém centru, včetně například obou nádraží, bude půjčování za menší poplatek, asi 365 korun ročně.

Autoři | Foto Koloběhsport

Štítky ČR, správa, doprava, koloběžky, Plzeň, Jakub Mareš, Česko, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Plzně začal fungovat systém sdílených koloběžek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.