Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Gottově rodišti Plzni vyvěsili na radnici černou vlajku

Vedení Plzně dnes vyvěsilo na plzeňskou radnici černou vlajku kvůli úmrtí populárního zpěváka Karla Gotta, který se v Plzni 14. července 1939 narodil. V mázhausu radnice odpoledne umístí kondolenční knihu, řekl plzeňský primátor Martin Baxa (ODS). V Plzni žil oceňovaný zpěvák s rodiči do roku 1945, poté se přestěhovali do Prahy. V listopadu 2009 získal Gott čestné občanství Plzně.

Kondolenční kniha se v mázhausu plzeňské radnice objeví kolem 14:30. "Mázhaus bude dnes otevřený mimořádně do 21:00. Kniha tam bude minimálně do konce týdne. Pokud bude zájem lidí velký, tak tam zůstane i příští týden," uvedla mluvčí plzeňské radnice Eva Barborková. Lidé mohou do kondolenční knihy psát poslední vzkazy rodině zesnulého zpěváka. Město také na obrazovce v mázhausu začne v příštích dnech promítat smyčku z fotografií z akcí v Plzni, jichž se Karel Gott zúčastnil.

"Karel Gott byl díky svému neúnavnému úsilí a mimořádnému talentu jednou z nejvýraznějších osobností naší země. Plzeň si vždy vážila a bude vážit jeho úspěchů, svým dílem významně přispěl i k prestiži našeho města. Zprávu o jeho úmrtí přijímám se zármutkem,," uvedl Baxa v tiskové zprávě.

Nejslavnější český zpěvák populární hudby zemřel ve věku 80 let v úterý krátce před půlnocí doma se svými blízkými, řekla dnes jeho manželka Ivana Gottová. Zpěvák v polovině září oznámil, že trpí akutní leukémií a ambulantně se léčí ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Se zdravotními problémy bojoval i v roce 2016, v listopadu předchozího roku mu bylo diagnostikováno nádorové onemocnění mízních uzlin.

"Malou útěchou mi může být to, že jsem měl možnost panu Karlu Gottovi letos za město Plzeň darovat k jeho životnímu jubileu speciální dárek, jenž ho potěšil," dodal Baxa. Město Plzeň v červenci Gottovi k narozeninám darovalo sedmnáctilitrový dřevěný soudek s dvanáctistupňovým plzeňským pivem, na přední straně soudku byla vyryta slova: Plzeň Mistrovi.

Karel Gott vydal skoro tři stovky alb, první v roce 1965, na kontě má desítky milionů prodaných desek. Své poslední album s názvem Ta pravá vydal loni. Populární je i v Německu či Rusku.

Autoři | Foto plzen.eu

Štítky ČR, hudba, pop, správa, Gott, úmrtí, Plzeň, Karel Gott, radnice, kniha, Martin Baxa, mázhaus, ODS, Praha, Ivana Gottová, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Gottově rodišti Plzni vyvěsili na radnici černou vlajku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.