Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Plzeňském kraji za dvě hodiny vyčerpali třetinu dotací na kotle

Žadatelé o dotace na nové kotle v Plzeňském kraji dnes vyčerpali za první dvě hodiny třetinu alokace, která činí 230 milionů korun. Příjem žádostí o peníze na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za ekologičtější zařízení zahájil kraj v 08:00. Žádosti jsou přijímány výhradně elektronicky přes aplikaci e-dotace. Žadatelé dnes napsali pouze typ kotle, který chtějí, a adresu, řekl vedoucí odboru životního prostředí Martin Plíhal.

"Hned po začátku přijímání žádostí se ne na každého dostalo, protože se do systému, který pobere jen určitý počet žádostí najednou nemuseli dostat. Ti úspěšní ale postupně vyklízeli internetový prostor pro další. Teď je třetina alokace, tedy 76 milionů korun, pryč," řekl. Úspěšných bylo zatím přes 700 žadatelů. Podle Plíhala je v regionu lepší situace pro žadatele než v jiných krajích, kde byly peníze vyčerpány během chvíle.

"U nás se proporcionálně dostane na každého. Nemůže nikdo říct, že to vybral někdo, kdo byl nejrychlejší, který na to měl najatou kancelář nebo celou IT učebnu," uvedl Plíhal. Popřel informace z některých médií, že by systém zkolaboval. "Běžel, akorát někdo se tam nedostal, protože bylo moc velké množství žádostí o přístup," uvedl Plíhal. Někdo se tedy nepřihlásil na webovou stránku, protože byla přetížená. Systém nestál podle něj ani minutu a stále přijímal žádosti. Někteří žadatelé ale museli počkat.

Podle Plíhala je dnešní rychlost čerpání dotací zhruba stejná jako byla v předchozí druhé vlně, kdy se obyvatelům rozdělovalo o něco méně peněz. "Před dvěma lety byla polovina alokace vybraná během prvního dne, a potom se to rozvolnilo, že nám to trvalo několik měsíců, než se peníze vybraly," uvedl. Plíhal se domnívá, že letos bude situace podobná a během prvních dnů budou vyčerpány maximálně tři čtvrtiny alokace. "Nehledě na to, že můžeme nabrat velký počet lidí do zásobníku, protože je možné, že někdo podal žádost duplicitně, a ta pak vypadne, pokud nám nedoloží písemné doklady v deseti dnech," dodal. Stává se také, že někteří lidé o peníze požádají, ale dotaci si pak nevyberou.

Plzeňský kraj navíc podle Plíhala počítá s tím, že dostane ještě 90 milionů korun, což potvrdil koncem září v Plzni náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž. Kraj už ve dvou etapách uspokojil 4200 domácností a ve třetí, poslední vlně, která bude otevřená podle rychlosti čerpání až do 30. září 2020, by jich mohlo být až 2300. Před spuštěním podpory bylo v kraji 40 tisíc domácností s nevyhovujícími kotli.

V Jihočeském kraji systém v první den rozdělování dotací na kotle v poslední výzvě, tedy 23. září, kolaboval a fungoval velmi zpomaleně. Objevilo se velké množství duplicitních žádostí, nepřístupné byly i webové stránky kraje. Jednou z možných příčin této situace bylo, že systém napadli hackeři. Některé firmy žádající o dotaci si údajně vytvořily softwarové aplikace, které systém zpomalovaly.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, EU, ovzduší, teplo, správa, dotace, Plzeňský, Plzeňský kraj, peníze, Jan Kříž, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji za dvě hodiny vyčerpali třetinu dotací na kotle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.