Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Plzni bude festival minipivovarů, 70 jich nabídne 240 značek

V Plzni bude tento pátek a sobotu v Pivovarském dvoře v Černicích festival minipivovarů. Nejméně 68 nejmenších českých výrobců představí přes 240 značek českých a moravských piv, více než loni. Na 12. ročníku festivalu Slunce ve skle budou tak z 60 procent svrchně kvašená piva, tedy nápoje typů ALE, IPA a stout, zbytek mají tvořit tradiční české ležáky, tedy spodně kvašená piva, řekl Petr Míč z marketingu černického pivovaru Purkmistr. Vstup je zdarma, bezplatná je i posílená doprava z konečné tramvaje na Slovanech.

Na přehlídku loni dorazilo 7000 až 8000 lidí, čtyřnásobek oproti prvnímu ročníku, na němž piva čepovalo 14 výrobců. "Letos bychom chtěli překonat hranici 10 tisíc návštěvníků," uvedl Míč. Vystavovatelé podle něj mají o účast na festivalu velký zájem. Stal se oficiální prezentační akcí Českomoravského svazu minipivovarů ČR. V Česku jich je přes 470 a počet minipivovarů, tedy výrobců s ročním výstavem do 10 tisíc hektolitrů piva, by měl letos překročit 500. Průměrný výstav vystavujících pivovarů bude 1500 až 3000 hektolitrů. Čím dál více výrobců podle Míče experimentuje, a tak akce slibuje hodně velkou pestrost.

"Podle dostupných informací nikdo v ČR a v Evropě nic takového nedělá. Pivní festivaly nabízejí vždy piva i ze středních a velkých pivovarů, které u nás vůbec nemáme," uvedl Míč. Podle něj není nikde na světě tolik nejmenších výrobců na počet obyvatel jako v ČR.

Podle sládka z druhého největšího plzeňského pivovaru Beer Factory Petra Krýsla trend poptávky po "malých" pivech stále trvá a jejich trh se dále rozšiřuje, nově například o belgická a kyselá piva. "Svrchně kvašené pivo je hodně výrazné, voňavé, které dokáže zaujmout širokou škálu lidí, stejně jako trvale v Americe," řekl. Podle Krýsla je ale český ležák ve výrobě stále nejtěžším stylem. Výroba svrchně kvašených piv je ale o polovinu kratší a zisky z nich jsou vyšší.

Doporučená cena třetinky na festivalu je 35 korun, půllitr by měl stát 45 Kč, což je cena těchto piv čepovaných v hospodách. Silnější speciální piva by měli lidé kupovat za 55 až 60 Kč. Festival začíná v pátek 20. září v 17:00 a v hlavní den, tedy v sobotu, od 13:00.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zábava, pivo, festival, Plzeň, minipivovar, Česko, Slunce, Plzeň 2-Slovany, Evropa, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzni bude festival minipivovarů, 70 jich nabídne 240 značek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.