Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Plzeňská teplárenská začala ráno a večer temperovat domy v Plzni

Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, zahájila plošné temperování objektů zejména v ranních a večerních hodinách. Prioritně začala topit v základních a mateřských školách, nemocnicích a v domovech seniorů, řekla mluvčí Petra Siegerová. Firma poprvé roztopila kotle v pondělí odpoledne.

Loni začal podnik temperovat objekty ráno a večer 24. září, na celodenní vytápění přešel o týden později. V porovnání s předchozím rokem začal topit o 14 dní později. Topnou sezonu obvykle končí kolem poloviny května.

„V případě oteplení nad plus 17 stupňů Celsia se budou výměníkové stanice automaticky odstavovat. Jako vždy jsme připraveni operativně reagovat na případné změny venkovní teploty," uvedla mluvčí.

Pravidla pro vytápění se řídí vyhláškou ministerstva průmyslu z roku 2007. „Otopné období je definováno od 1. září do 31. května. Dodávka tepelné energie se zahájí, když průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušné lokalitě klesne pod plus 13 stupňů ve dvou po sobě následujících dnech a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad 13 stupňů pro následující den," řekla.

Plzeňská teplárenská prodala v zimě 2018/19 mírně více tepla než o rok dříve. Letošní chladný květen ukončil topnou sezonu téměř o měsíc později než loni. Za celý loňský kalendářní rok podnik vyrobil a dodal téměř 2,8 milionu GJ tepla, meziročně mírně méně. Roční spotřeba uhlí se pohybuje stále kolem 340.000 tun, biomasy firma spaluje asi 235.000 tun a pomáhá jí také spalovna komunálního odpadu.

Podnik drží ceny tepla od roku 2015. Lidé platí 513 Kč/GJ včetně DPH. Nižší cenu tepla než Plzeň má v ČR jen Hradec Králové, tedy Elektrárna Opatovice. Ve firmě má od loňského listopadu 35procentní podíl společnost miliardáře Daniela Křetínského EP Infrastructure, zbytek drží město.

Autoři | Foto Plzeňská teplárenská

Štítky ČR, teplo, počasí, Plzeňská teplárenská, Plzeň, Česko, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Daniel Křetínský, Elektrárna Opatovice nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská teplárenská začala ráno a večer temperovat domy v Plzni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.