Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tramvaj plzeňské Viktorie podporuje dárcovství kostní dřeně

Dva roky bude ulice Plzně brázdit na linkách MHD tramvaj podporující Nadaci pro transplantaci kostní dřeně, která spravuje v Plzni založený Český národní registr dárců dřeně. Nadaci se rozhodl podpořit klub Viktoria Plzeň, který za víc než půl milionu korun, utržených při dražbě fotbalových dresů, zaplatil venkovní i vnitřní polepení tramvaje nápisy a logy klubu i nadace, tvářemi hráčů a informacemi o možnosti vstupu do registru dárců. Z hráčů prvoligového týmu je v registru dárců dřeně zapsáno 99 procent lidí, dnes do registru přímo v tramvaji vstoupili také nováčci týmu Ondřej Mihálik a Adam Hloušek.

Registr, který vznikl v Plzni v roce 1992, eviduje nyní 90 tisíc aktivních dárců, kteří jsou ochotni v případě potřeby kdykoliv a komukoliv s leukémií či jinou poruchou krvetvorby darovat kostní dřeň. „Naším cílem je mít 100 tisíc dárců, rádi bychom toho dosáhli do konce příštího roku," řekl vedoucí lékař registru a primář hematologicko-onkologického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň Pavel Jindra.

Do aukce dresů, kterou Viktoria uspořádala, kromě jejích hráčů daly své dresy i velké kluby Real Madrid, Paříž Saint-Germain, FC Barcelona či Manchester United. „Ty kluby byly překvapivě velmi vstřícné, okamžitě na jeden dotaz se zapojily. Je to i důkazem toho, že takové akce mají smysl a pomáhá to dobré věci," řekl prezident klubu Tomáš Paclík. Viktoria už loni při svém účinkování v Lize mistrů propagovala nadaci. Jako první český tým v historii evropských pohárů dostali její fotbalisté po dlouhých jednáních s UEFA svolení mít přímo na dresech logo charitativní organizace. Výtěžek z dražby dresů klub po dohodě s nadací investoval do podpory dárcovství právě speciální tramvají v nadačních barvách. Tramvaj vyzývá k darování naděje, na jejích stěnách jsou zobrazeni i někteří hráči. Podle mluvčího klubu Václava Hanzlíka se do registru kromě drtivé většiny hráčů A týmu, zapsali také mládežničtí hráči, trenéři i zaměstnanci klubu.

„Překvapilo mě, že pro vstup stačí jen odebrat vzorek slin a vyplnit dotazník, což zabere několik málo minut. Přál bych si, aby se k nám přidalo co nejvíce lidí nejen v Plzni, ale po celé republice," vyzval spoluobčany k dárcovství čerstvý dobrovolný dárce, obránce Hloušek.

„Nejlepší dárce je odhodlaný, zdravý dárce, který pomůže pacientovi, což jsou shodou okolností z medicínských i nemedicínských důvodů mladí muži do 35 let. Je dobré, když dárce je v dobré fyzické kondici," řekl Jindra. Věří, že známé tváře fotbalistů a úspěšného klubu nadaci pomohou upoutat pozornost zejména mladých lidí, kteří se třeba rozhodnou následovat vzoru sportovců a do Českého národního registru dárců dřeně vstoupí.

Autoři | Foto Viktoria Plzeň

Štítky zdraví, MHD, fotbal, lidé, rakovina, Plzeň, FC Viktoria Plzeň, kostní dřeň, nadace, dražba, Adam Hloušek, Ondřej Mihálik, Pavel Jindra, Real Madrid, FC Barcelona, Manchester United FC

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tramvaj plzeňské Viktorie podporuje dárcovství kostní dřeně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.