Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Plzni se propojily systémy MHD a hasičů kvůli lepší spolupráci

Urychlení výjezdů hasičů na místa nehod prostředků MHD a následného plánování objížděk má přinést propojení informačních systémů hasičského sboru a Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP). Hasiči budou rychleji na místě zásahu a PMDP budou zas moci rychleji reagovat na krizovou situaci a případně odklonit své linky. Novinářům to dnes řekli vedoucí krajského operačního a informačního střediska hasičů František Špaček a vedoucí dispečer PMDP Tomáš Mráz. Hasiči a PMDP zatím spolupracovali tak, že dispečeři podniků využívali k hlášení nehod tísňové linky a hasiči zasílali podnikům důležité informace e-mailem.

"Pokud potřebujeme asistenci hasičského sboru u některého z našich vozidel, tak několika kliknutími vyvoláme oznámení přímo na dispečinku hasičů," popsal nové propojení systémů vedoucí dispečer PMDP Mráz. Hasiči tak v okamžiku vědí, o jaký typ zásahu se jedná, jestli je to nehoda se zraněním, únikem kapalin a podobně. Mají k dispozici i přesnou GPS polohu a specifikaci vozu.

Dispečink dopravních podniků zase hned v systému vidí, že záchranná jednotka je na cestě a kdy na místo dorazí. Podle předsedy představenstva PMDP a primátorova náměstka Romana Zarzyckého (ANO) budou mít dispečeři dopravních podniků také bezprostřední informace o nehodách nebo jiných událostech, které mohou narušit průjezdnost silnic. Mohou tak rovnou začít hledat nejrychlejší objízdné trasy pro vozy MHD.

Hasiči mohou také reagovat na situace, které ohlásí řidiči PMDP a které se nemusí týkat bezprostředně vozů MHD. Pokud řidič spatří v okolí dopravní nehodu, kolaps člověka či například havárii vody na cestě, uvědomí prostřednictvím svého dispečinku operační středisko hasičů. Díky lokaci vozidel a místním znalostem řidičů MHD tak urychlí zásah hasičů.

Autoři | Foto PMDP

Štítky ČR, hasiči, MHD, správa, Plzeň, městská hromadná doprava, Plzeňské městské dopravní podniky, havárie, Tomáš Mráz, dopravní společnost, František Špaček, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzni se propojily systémy MHD a hasičů kvůli lepší spolupráci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.