Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nádvoří plzeňského pivovaru provoněly polévky z celého světa

Polévky ze všech částí světa - pikantní, jemné, krémové, rybí, masové, vegetariánské, teplé i studené - provoněly nádvoří plzeňského pivovaru. Konal se tu 12. ročník Festivalu polévek, jehož specialitou na rozdíl od jiných podobných akcí v Česku je skutečnost, že kuchaři musí pokrm připravit přímo před lidmi. Vaří ve čtyřicetilitrových kotlích zavěšených nad otevřeným ohništěm. Ochutnat polévky přichází každoročně kolem sedmi tisíc lidí, prodá se až 8000 porcí polévek, řekla dnes za pořadatele Dominika Antonie Skalová.

Festival polévek se koná na začátku září a je tečkou za letním multižánrovým festivalem Živá ulice. Polévky dnes přišlo vařit 19 restaurací, bister i neziskových organizací. Lidé mohli vybírat z 27 polévek, v nabídce bylo i doplňkové pečivo, sladkosti a další speciality. "Polévky jsou pokaždé jiné. Snažíme se dodržovat to, aby se neopakovaly. Hlídáme, aby každý stánek vařil něco jiného," řekla Skalová. Lidé také mohou hodnocením zvolit nejlepší polévku.

"Festival polévky byl v Plzni absolutní novinka a netušili jsme, jak se chytne, ale nakonec je to obrovský úspěch a příjemné oživení veřejného prostoru," řekl primátor Martin Baxa (ODS), který u stánku kreativní zóny DEPO2015 prodával studené španělské gaspacho. Podle ředitele DEPO2015 Jiřího Suchánka pomohlo s volbou horké počasí. "Letos jsme nevařili, spíš jsme dávali dobré věci dohromady. Připravili jsme andaluskou specialitu gaspacho, která byla jídlem chudých a vyráběla se ze zbytků rajčat, paprik, šalotky, cibule, olivového oleje, vinného octa a bazalky, dochutili jsme trochu worcestrem," popsal.

Tradiční národní jídla zastupovala šumavská bramobračka s hříbky, kulajda obohacená o liškovo-petrželové pesto, francouzská cibulačka od Francouzské aliance, indický dhál, slovenská fazolová nebo čínská houbová polévka. Dvě tradiční romské polévky nabídl dětský taneční spolek Khamoro Plzňatar, který uvařil chrchyl zumin z červené čočky a uzeného masa a hovězí gulaš chaben. "Obě polévky jsou zahuštěné, mají speciálně namíchané koření. Jsou jiné než česká kuchyně. Jsou víc kořeněné, mají víc masa," řekla Lucie Kotlárová.

V kotlích bublaly i speciality - třeba celerový krém s lanýži od společnosti Polévky Philease Fogga, pórkový krém se šneky od restaurace Tunel, jemný cuketový krém s grilovaným lososem od Fantovy rybárny nebo cuketovo-konopná polévka s mandlovou smetanou od PapáTo Café. Hospůdka U Jána uvařila marockou haríru s citronovým jogurtem, chilli a koriandrem a Bistro Mill například studený elixír z červené řepy.

Autoři | Foto Festival Polévky

Štítky ČR, gastro, zábava, Plzeň, polévka, pivovar, pokrm, restaurace, pečivo, cukrovinka, rajče, maso, Česko, koření, ocet, Martin Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nádvoří plzeňského pivovaru provoněly polévky z celého světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.