Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Plzeň koupila sedmé auto pro sociální dopravu Senior Expres

Už sedm aut plzeňské sociální dopravní služby Senior Expres bude od září vozit po městě seniory ve věku nad 70 let nebo zdravotně postižené. Službu město spustilo v dubnu 2014 a zájem o ni neustále roste. Dosavadní vozidla nezvládala uspokojit zájem. Magistrát proto pořídil další auto, které může přepravit několik tisíc lidí ročně navíc, řekla náměstkyně primátora odpovědná za sociální oblast Eliška Bartáková (ANO). Senior Expres měsíčně převeze v průměru 1400 lidí. S každým dalším vozem uvedeným do provozu přibude měsíčně asi 200 lidí.

"Dlouhodobě je však z kapacitních důvodů každý měsíc odmítnuto na 260 zákazníků," uvedla vedoucí magistrátního odboru sociálních služeb Alena Hynková.

Pro sociální odbor magistrátu službu provozují Plzeňské městské dopravní podniky. Od dubna 2014 Senior Expres přepravil na 55 tisíc lidí. "Senioři představují více než čtvrtinu plzeňského obyvatelstva, a proto každoročně posilujeme tuto službu o jeden až dva vozy," řekla Bartáková. Zájem o přepravu trvale roste. Plzeň patří k nejrychleji stárnoucím městům v Česku. Starobní důchod zde pobírá bezmála 45 tisíc lidí a spolu s invalidními důchodci je to přes 53 tisíc lidí, což je téměř třetina populace města, uvedla mluvčí magistrátu Marie Fialová.

Nový, sedmý vůz VW Caddy stál 401 tisíc korun. Za svezení zaplatí senioři a zdravotně postižení lidé 30 korun v Plzni a při jízdě do vzdálenosti 30 kilometrů od Plzně je jízdné 11 korun za kilometr.

Provozovatele Senior Expresu trápí stornování objednaných jízd. Letos je to měsíčně zhruba 180 odhlášených jízd, kdy se klienti omluví předem. Stává se také, že klient jízdu předem nestornuje a vůz vyjíždí zbytečně, což snižuje efektivitu celé služby. Dopravní podniky proto uvažují o vzniku jakési černé listiny takových klientů, kteří službu zneužívají a blokují bez omluvy její kapacitu.

Autoři | Foto Marie Fialová

Štítky ČR, sociální, správa, automobilová, Plzeň, magistrát, ANO 2011, Alena Hynková, Plzeňské městské dopravní podniky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň koupila sedmé auto pro sociální dopravu Senior Expres  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.