Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci čeká obnova za 40 milionů

Národní památkový ústav (NPÚ) dnes zahájil kompletní obnovu celého objektu selského dvora U Matoušů v Plzni-Bolevci za 40 milionů korun. V objektu sevřeném vysokými paneláky vznikne do konce roku 2020 nová expozice a návštěvnické centrum s výstavními prostory. Náklady pokryje z 85 procent evropský dotační program IROP. Novinářům to řekla mluvčí českobudějovického NPÚ Markéta Slabová. Selský dvůr, který je národní kulturní památkou a první zmínka o něm je z roku 1635, bude zpřístupněn veřejnosti a školám počátkem roku 2021.

Cílem projektu Selský dvůr U Matoušů - Rok na vsi je zachování této památky lidové architektury dalším generacím a její zpřístupnění co největšímu počtu návštěvníků. "Zahrne kompletní stavební obnovu areálu včetně zahrady, vybudování návštěvnické infrastruktury, prohlídkových tras a výstavních prostor pro vzdělávací a kulturně-společenské akce, které návštěvníky provedou církevním i zemědělským rokem tak, jak ho prožívali na konci 19. století naši předkové," uvedla. Pomalý postup oprav byl podle ní terčem kritiky laické i odborné veřejnosti, která se o objekt zajímá.

Podle památkářů je na Plzeňsku podobných stavení několik, ale málo jich má tak příkladnou historii, velikost a architektonickou nedotčenost. Nejcennější je obytné stavení, které získá původní doškovou střechu. Cenná je také budova sýpky. Nejmladší je jižní stodola. "Věřím, že obnova hodnotné památky přispěje k posílení společenského a kulturního života nejen v části Bolevec, ale i v rámci celého města," řekla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Selský dvůr v okrajové části Plzně je součástí souboru klasicistních usedlostí vymezujících historické jádro původní vsi. Lokalita si zachovala svůj osobitý charakter. Je rámovaná siluetami selských chalup, přestože ji v 70. až 80. letech 20. století obklopily ze tří stran panelové domy. Usedlost má patrně středověký původ.

Po únoru 1948 byli majitelé dvora perzekvováni totalitním komunistickým režimem a v 50. letech byl pak objekt využíván JZD Bolevec pro chov vepřů. Po zániku JZD neměl statek uplatnění a chátral. V roce 2004 jej město koupilo od soukromníků a o tři roky později darovalo státu prostřednictvím NPÚ. Dosud se otevírá jen při mimořádných akcích, nebo po dohodě se správcem.

Autoři

Štítky ČR, EU, památky, stavby, Plzeň, dvůr, Národní památkový ústav, Naděžda Goryczková, Únor 1948

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci čeká obnova za 40 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.