Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Plzeňském kraji se koupání nedoporučuje v přehradě České údolí

V přehradě České údolí u Plzně a v horní části přehrady Hracholusky u Vranova a Butova nedoporučují odborníci kvůli sinicím a jinému znečištění vody koupání. Podle posledního dostupného měření hygieniků je zhoršená jakost vody s větším množstvím sinic a chlorofylu také v koupacím biotopu v Blovicích na Plzeňsku. Ostatní sledovaná venkovní koupaliště mají většinou dobrou kvalitu vody.

Největší vodní nádrž v kraji, přehrada Hracholusky, má u hráze stále velmi čistou vodu s průhledností přes tři metry. Od hráze dál po přehradě se kvalita vody zhoršuje. Na Radosti je průhlednost stále asi dva metry, u silničního mostu, tedy v polovině nádrže, jeden metr, což lze stále považovat za dobré podmínky ke koupání, řekl Duras.

"Situaci komplikují sinice - u hráze a v dolní polovině jsou přítomny, ale je jich stále přijatelné množství. U silničního mostu je jich na hraně toho, co je ještě možné ke koupání doporučit. Zároveň lze doporučit sprchu po koupání," popsal. Směrem na Butov a Vranov se kvalita vody změnila po deštích. Přítok tam sice zčásti vyplavil sinice, takže je jich méně než před týdnem, voda má ale stále v horní části přehrady jen půlmetrovou průhlednost a koupání tam doporučit nelze, popsal Duras.

Z plzeňské rybniční soustavy má nejčistší vodu Bolevecký rybník, kde je průhlednost až tři metry. "I po chemické a bakteriologické stránce je voda v pořádku. Návštěvník musí počítat s tím, že přijde do kontaktu s úlomky vodních rostlin," řekl Duras. Rybník má nyní asi metr vody podstav. Srážky, které na hladinu v minulých dnech spadly, situaci zlepšily jen o pár centimetrů, které se ale zase brzo odpaří.

Ostatní rybníky mají průhlednost už menší, sinice v nich ale nepředstavují riziko. Poloprázdný Senecký rybník má nazelenalou vodu s průhledností pod jeden metr. Zákal ale není ze sinic. Hnědavý zákal v Třemošenském rybníku způsobily ryby, které hrabou v bahně. Průhlednost je tam 90 centimetrů. Šídlovský rybník má průhlednost 1,1 metru a je bez rostlin. Kamenný rybník je průhledný do 65 centimetrů a voda tam má zelenavý zákal, ke koupání je ale stále velmi vhodná. "Sinice nejsou nikde, kromě nepatrně na Třemošenském rybníce, kde ale jdou zachytit pouze zkušeným okem a hygienické riziko nepředstavují," dodal Duras.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Plzeňský, přehrada, koupání, Plzeňský kraj, České Údolí, rybník, Hracholusky, Vodní nádrž Vranov, Butov, Plzeň, Blovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji se koupání nedoporučuje v přehradě České údolí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.