Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Pačejov na Klatovsku bude Vesnicí roku v Plzeňském kraji

Pačejov na Klatovsku bude v sobotu vyhlášen Vesnicí roku 2019 v Plzeňském kraji. Pošumavské vesnici s 800 obyvateli se to podařilo na třetí pokus. Loni získala modrou stuhu za společenský život. V obci funguje 12 spolků, do kterých je zapojena více než polovina obyvatel. Obec investovala za posledních pět let do svého rozvoje přes 25 milionů korun ze svého a z dotací. Novinářům to řekl starosta Jan Vavřička (Za rozvoj obce a regionu).

V obci, která má pět místních částí, je činný automotoklub, Sokol, tři hasičské spolky, myslivci, skauti, sportovci, taneční soubor žen a dívek nebo seniorský klub. "Zlatou stuhu ale dostaneme za jakousi všestrannost. Posuzuje se nejen společenský živit, ale také péče o majetek, finanční zdraví, práce s mládeží, životní prostředí," uvedl Vavřička.

Podle něj se obci povedlo mimo jiné zrekonstruovat její budovy. "Na všech obecních budovách, tedy na kulturáku, škole, školce, hasičárně, bytech, obecním úřadu, jsou opravené fasády, střechy a vyměněná okna," řekl. Obec má také nová nebo opravená hřiště a opravené návesní rybníky. Nyní obec buduje ve svém lese více než hektarový rybník na zachycování vody. Hotový má být příští rok a měl by se využívat i jako koupací. Ve všech místních částech jsou turistické přístřešky a opravené silnice.

Rozpočet obce je kolem 12 milionů korun, z toho třetina jde na její rozvoj. "S dotacemi je to šest milionů ročně," uvedl Vavřička. Letos půjde na rozvoj obce za poslední roky rekordní částka, kolem deseti milionů korun. Směřovat budou na vybudování rybníka v lese, rekonstrukci školních dílen nebo cest a chodníků na hřbitově, kde obec rozšíří i kolumbárium, rozptylovou loučku a park.

Pačejov rovněž připravuje stavbu tří čistíren odpadních vod a kanalizace za více než 100 milionů korun a zpracovává studii bytové zóny za obecním úřadem, kam chce přilákat mladší rodiny. "Bude tam 12 domků a dva domy s obecním byty," uvedl starosta. Podle něj ale zájem o bydlení i rekreaci ovlivňuje fakt, že okolí Pačejova je stále jednou ze zvažovaných lokalit pro úložiště jaderného odpadu. "Lidi, kteří by tu chtěli koupit chalupu nebo stavět dům, pořád tohle riziko hodně zvažují," uvedl. Podle Vavřičky jsou všichni obyvatelé proti úložišti.

Za vítězství v krajském kolem dostane Pačejov 1,5 milionu Kč, které opět využije na svůj rozvoj. Vyhlášení celostátního kola Vesnice roku ČR bude 14. září v Luhačovicích.

Autoři | Foto Pačejov

Štítky ČR, správa, ocenění, Plzeňský, Pačejov, Plzeňský kraj, okres Klatovy, Jan Vavřička, Vesnice roku, rybník, Zlatá stuha, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pačejov na Klatovsku bude Vesnicí roku v Plzeňském kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.