Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Inspektoři kontrolovali kvalitu zmrzlin. Třetina vzorků obsahovala bakterie

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se v létě zaměřili na kontrolu kvality točených i kopečkových zmrzlin a ledů do nápojů. Výsledky letošních kontrol přitom ukázaly, že předpisům nevyhovělo až 40% ledů do nápojů a 37% točených i kopečkových zmrzlin.

„Z výsledků letošních kontrol i kontrol v předchozích letech je zřejmé, že významná část provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji uvedeného sortimentu a s tím souvisejícím porušením hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Ledy i zmrzliny obsahovaly bakterie

U 40% vzorků ledů do pití nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. Inspektoři přišli na nález bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií a bakteriálních kolonií. „Za hlavní příčinu nevyhovujících zjištění lze označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a dezinfekci výrobníků ledu," popsal Kopřiva.

Inspektoři zároveň hodnotili 131 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 49 z nich (tzn. zhruba 37%) nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae.

Na vině může bý neproškolený personál i špatná surovina

„Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedostatečnou sanitaci zařízení na výrobu zmrzlin a také kontaminované vstupní suroviny, jejichž hodnocení provozovateli potravinářských podniků spočívá často jen ve vizuální kontrole. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu," dodalmluvčí.

V provozovnách, kde inspektoři  odebrali nevyhovující vzorky, na místě zakázali užívání zařízení např. výrobníku ledu a zmrzlinového stroje.Současně nařídili provozovateli provedení sanitace sroje a zařízení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří. „Až po vyhovujícím výsledku rozboru inspektoři umožní zařízení znovu používat," uzavřel mluvčí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zmrzlina, kopečková, točená, ledová tříšť, bakterie, Státní potravinářská inspekce, výroba

Inspektoři kontrolovali kvalitu zmrzlin. Třetina vzorků obsahovala bakterie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.