Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Odborníci budou zkoumat tepelné podmínky v Plzni

Experti z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky a Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého budou ve dnech 24. až 27. července, kdy meteorologové očekávají teploty nad 30 stupňů Celsia, zkoumat tepelný komfort v centru Plzně i na dalších vytipovaných lokalitách ve městě. Teplotu i další ukazatele, jako například vlhkost vzduchu, budou měřit pomocí mobilních stanic. Projekt realizují ve spolupráci s Útvarem koncepce a rozvoje města Plzně.

„Cílem rozsáhlého vědeckého projektu je identifikovat lokality ohrožené teplotním stresem a navrhnout soubor opatření ke zlepšení klimatických podmínek v centrech středně velkých měst, která v posledních letech sužují vysoké teploty. Kromě Plzně je do projektu zahrnuto město Brno, Olomouc a Ostrava. Samotné měření doplní experti i dotazníkovým šetřením, v němž se budou občanů ptát na pocit tepelného komfortu,“ uvedla Kristýna Zýková z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

Výsledky měření a celého projektu budou k dispozici na podzim. K souborným opatřením, která by měla napomáhat k zadržování vody ve městě a ochlazování městského prostředí, patří zejména šetrné hospodaření s dešťovou vodou, podpora zeleně ve městě, budování zelených střech a další. Město Plzeň už tato opatření částečně provádí na základě zpracované Adaptační strategie.

Autoři | Foto město Plzeň

Štítky Plzeň, teplo, vedro, léto, Mlýnská strouha, projekt, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Ústav výzkumu globální změny AV ČR, Brno, Olomouc, Ostrava

Odborníci budou zkoumat tepelné podmínky v Plzni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.