Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Babiš, pivko, Eidam i sandále s ponožkama. Studentka vymyslela speciální české emotikony

Jedinečné emotikony, který jsou jako dělané na míru Čechům. Tak s tím přišla umělkyně, ilustrátorka a designérka Soňa Juríková při svém studiu v Bratislavě. A Čechy vystihla skvěle. Dokázala ztvárnit smaženku, skřítka Františka a dokonce i Cimrmana.

Studentka Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě přišla v rámci projektu Czemoji s opravdu ojedinělým nápadem. Všechny smajlíky, zvířátka, srdíčka, a prostě celosvětově použitelné emotikony, zpestřit symboly ryze typickými pro Čechy. 

„Czemoji jsou emotikony pro každého správného Čecha,“ uvádí Soňa Juríková na svém webu. Jako první o tomto nápadu informoval server CzechDesign a díky sociálním sítím se zprávy o Czemoji bleskově šíří.

Aby taky ne! Jsou vtipné, trefné, prostě geniální. S ní už může každej Čech skvěle skrze mobil i noťas popsat situace, na které doposud emotikony nestačily. „Využije je opravdu každý - ať již nadává na politiku, plánuje výlet nebo píše nákupní seznam,“ informuje autorka.

No posuďte sami, nechyběl vám snad někdy obrázek kofoly nebo třeba sandálů s ponožkama? A co třeba Andreje Babiše i s řepkou... O osobnosti obecně není mezi navrženými emotikonami nouze. Najdete zde i další politiky jako Václava Havla, Tomáše G. Masaryka nebo Miloše Zemana. A samozřejmě nesmí chybět takovej Jarda Jágr. Další emotikony i tvorbu autorky můžete vidět na jejím webu www.sonajurikova.com. 

Těchto typiše čechyše emotikon není málo. Soňa Juríková jich navrhla skoro dvě stovky. „Sada obsahuje kolem 180 emotikon a práce vznikla v roce 2019 v Typolabu na VŠVU v Bratislavě pod vedením Pala Bálika,“ komentuje Juríková.

Autoři | Foto sonajurikova.com

Štítky Soňa Juríkova, emoji, emotikony, Czemoji, Andrej Babiš, Bratislava, Česko, ponožky, Vysoká škola výtvarných umění v Bratislavě, Václav Havel, eidam, Tomáš Garrigue Masaryk, Miloš Zeman, Kofola

Babiš, pivko, Eidam i sandále s ponožkama. Studentka vymyslela speciální české emotikony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.