Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Staré Sedliště na Tachovsku postaví pečovatelské byty

Staré Sedliště na Tachovsku postaví v bývalém sídle obecního úřadu sedm menších pečovatelských bytů pro seniory za více než 12 milionů korun. Čtvrtinu nákladů dá ministerstvo pro místní rozvoj. Jde o největší investici obce za posledních deset let. Stavba začne letos a měla by být hotová do konce června 2020, řekla starostka Starého Sedliště na Tachovsku Jitka Valíčková (Za obec krásnější). Obec má téměř 1200 obyvatel, z toho samotné Sedliště přes 800 a zbytek je v pěti částech.

Obec si tím chce udržet starší občany, kteří k ní mají vztah. Často bydlí v rodinném domku, ale nezvládají už jeho údržbu. "Takže dům buď prodali nebo nechali svým dětem nebo bydlí v bytovce, kde žijí hůře přizpůsobiví občané, a rádi by měli na důchod svůj klid," uvedla Valíčková. Obec má žádost od ženy, která teď žije na Šumavě, ale kdysi v Sedlišti bydlela a ráda by se tam vrátila.

"Máme už rozhodnutí o dotaci. V červenci vypíšeme výběrové řízení na dodavatele a chtěli bychom se stavbou začít koncem září," uvedla. Obec s rozpočtem asi 21 milionů korun uhradí zbylý podíl k dotaci z naspořených peněz. "Je to akce, do které chceme jít," řekla starostka.

Nájem u nových bytů bude, stejně jako u všech 15 obecních bytů, 30 korun za metr čtvereční plus služby. Obec už dříve postavila s dotací šest bytů pro nízkopříjmové mladé rodiny.

V objektu, u nějž je velká zahrada, bude i místnost pro pečovatelskou službu, která přijede podle potřeby. Lidé tam budou moct obědvat, budou tam jezdit služby, jako třeba pedikúra, pro všechny lidi z obce.

Obec připravuje na poli za starou školkou studii první větší zóny na bydlení, kde bude až 15 parcel. Obec je chce zasíťovat. "Studie bude letos a od toho se bude odvíjet další pokračování projektu," uvedla Valíčková. Parcely by obec mohla začít nabízet do tří let.

Štítky ČR, stavby, sociální, správa, obce, Plzeňský, Staré Sedliště, okres Tachov, Sedliště, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, dotace, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Staré Sedliště na Tachovsku postaví pečovatelské byty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.