Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Dobřany chtějí stavět střelnici, jednu z nejmodernějších v Evropě

Zastupitelé šestitisícových Dobřan na Plzeňsku schválili memorandum o přípravě stavby střelnice za desítky milionů korun, která má být jedna z nejmodernějších v Evropě. Čekají, až se k projektu na okraji města vyjádří partneři - Český olympijský výbor a Plzeňský kraj. Novinářům to dnes řekl starosta Martin Sobotka (Aktivní Dobřany).

Město do projektu půjde, jen pokud na něj sežene dotaci, když nebude mít nepříznivé dopady na životní prostředí a pokud bude provoz střelnice ziskový. Do městské pokladny má přinášet odhadem šest milionů korun ročně.

"Záměr je vybudovat střelnici na venkovní brokovou a kulovou střelbu a na biatlon plus zábavnější IPSC, tedy sportovní dynamickou střelbu," uvedl Sobotka. Nejdelší střelnice má mít 500 metrů.

Areál by měl vzniknout asi na 30 hektarech městských pozemků mezi čtyřproudou silnicí první třídy I/27 Plzeň - Klatovy a skládkou odpadů Vysoká a vepřínem. "V prostoru bývalé vojenské střelnice, kde se dříve střílelo z lecčehos," uvedl Sobotka. Nejbližší obytný dům je 2,5 kilometru daleko. Území je už dnes přírodě odcizené, řekl Sobotka.

Město nemá dát do stavby za necelých 100 milionů korun ani korunu. Vloží do ní sice 60 milionů korun, ty ale chce získat od stavebních firem, jež Dobřanům zaplatí za odpadní zeminu, kterou navezou ze svých staveb na vysoké valy po obvodu plánované střelnice. S firmami, které budou zeminu navážet, uzavře městosmlouvy hned poté, co projekt schválí olympijský výbor a kraj. Výnos z deponování zeminy půjde na účet, z něhož město dofinancuje dotaci. Pokud by ji nesehnalo, vybudovalo by skromnější střelnici. Podle Sobotky se ale bude zřejmě stavět celá najednou, protože předběžný zájem střelecké veřejnosti i armády a policie je velký.

"Areál Dobřany Vysoká má potenciál důstojně reprezentovat ČR v několika střeleckých disciplínách na jednom místě, může sloužit široké, ne pouze střelecké veřejnosti, stejně jako armádě a policii," uvedly v memorandu o spolupráci město, kraj a olympijský výbor. Kromě střelnic zahrne zázemí včetně ubytování, které má odpovídat potřebám mezinárodní federace ISSF, biatlonové unie IBU a světovým reprezentačním týmům. Nejbližší střelnice je podle Sobotky v Mnichově a je přetížená. Další, nejmodernější, která by měla být předlohou té dobřanské, je v Itálii. "Na východ od nás moderní střelnice není," řekl Sobotka.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, sportovní střelba, Dobřany, střelnice, Martin Sobotka, Evropa, Plzeňský kraj, projekt, Český olympijský výbor, olympijské hry, zemina, Mezinárodní biatlonová unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobřany chtějí stavět střelnici, jednu z nejmodernějších v Evropě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.