Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Města a obce Plzeňského kraje jsou proti rušení stavebních úřadů

Města a obce Plzeňského kraje nesouhlasí s rušením menších stavebních úřadů po celé ČR. Počítá s tím návrh novely stavebního zákona, kterou má projednat vláda. Pod ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) má vzniknout generální stavební úřad, který bude mít filiálky v obcích s rozšířenou působností, které budou řízené z Prahy. S připravovaným krokem nesouhlasí Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje, kraj, město Plzeň i ekologické iniciativy. S ministerským návrhem nesouhlasí ani Asociace krajů ČR a Svaz měst a obcí. Na některých místech občané podepisují petice.

Podle MMR budou i po rekodifikaci veřejného stavebního práva fungovat úřady na stejných místech a zjednoduší se povolovací řízení.

Plzeňský primátor a poslanec Martin Baxa (ODS) chápe vytvoření generálního stavebního úřadu a vytržení kompetence stavebního řízení z obcí a měst jako nejzávažnější útok na model spojené veřejné správy za 30 let.

"Chtějí zrušit všechny stavební úřady v celé zemi a převést je pod MMR. Takže už by nešlo o spojený model se starosty, ale musely by poslouchat ministerstvo," řekl ředitel krajského odboru regionálního rozvoje Miloslav Michalec. Zůstaly by jen na obcích s rozšířenou působností a také krajský úřad by spadal pod centrálu na MMR.

"Nastane naprostý rozvrat stavebních úřadů," uvedl Michalec. Řada starostů i krajů nebude chtít poskytovat státním úředníkům své prostory, protože raději do opuštěných kanceláří soustředí své lidi. "Šikovného vedoucího také starosta přeplatí a bude mu dělat stavebního technika," uvedl Michalec. Pro stát to bude znamenat vysoké výdaje za nájmy, nové lidi a IT specialisty.

Argumentem pro nový model úřadů je, že starostové často nerespektují nezávislost stavebního řízení a přikazují svým úředníkům na stavebních odborech, jak mají rozhodovat. "Vždycky hájíme zákon, a ne snahu politiků," uvedl Michalec. Podle starostů a kraje je za novelou snaha rychle stavět dálnice a další liniové stavby.

"Jako ekologové jsme zásadně proti tomu. Hospodářská komora si ten návrh objednala u developerů a my jsme to oponovali," uvedl ekolog Jan Piňos. Podle něj se bude rozhodovat z jednoho místa, politicky ovlivňovaného a neodborného. "Zmizely by pověřené úřady státní správy od památkářů po ochranu přírody, úředníci, kteří znají terén a jsou do nějaké míry pořád neovlivnitelní, protože jsou rozvrstvení. Ale v momentě, kde to bude na jednom člověku, tak je riziko korupce obrovské," řekl. Centralizace bude sloužit jen stavebnímu rozvoji. V Evropě podle něj neexistuje země, která by byla tolik zastavěná montovnami, sklady a překladišti, jako ČR.

Baxa i Michalec uznávají, že v novele stavebního zákona jsou zajímavé a podnětné myšlenky. "Asi všichni cítíme, že fakt, že je naše země na 140. místě v době nutné k získání stavebního povolení, je naprosto neúnosný stav," řekl Baxa.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stavby, ekologie, správa, obce, Plzeňský, stavební úřad, Plzeňský kraj, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Česko, Asociace krajů České republiky, Svaz měst a obcí České republiky, Martin Baxa, Praha, Plzeň, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města a obce Plzeňského kraje jsou proti rušení stavebních úřadů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.