Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rokycanší navrhují, co udělat s rušenými telefonními budkami

Telekomunikační společnost O2 chce zrušit telefonní budky na území Rokycan a nabídla je radnici k odkupu. Mohly by dál sloužit například jako takzvané knihobudky, kde by si lidé mohli vzít knížku a jinou do ní uložit pro další čtenáře. Radnice 14tisícového města vyzvala místní, aby jí posílali do 23. června náměty, jak by se daly budky využít, řekl místostarosta Jan Šašek (ODS).

"Vlastník telefonních budek je chce zrušit a nabídl je městu. Teď ještě řešíme, jestli by se ještě některá veřejná budka neměla zachovat," uvedl. Podle mapy operátora je budek sedm. Operátor je nabídl městu za symbolických 1000 korun za budku. "Oslovíme veřejnost, aby předložila nápady, k čemu by mohly sloužit," uvedl Šašek. Kromě knihobudek jsou dalšími návrhy veřejné šatní skříně nebo veřejné zahrádky.

Dotované veřejné telefonní automaty byly nejvyužívanější na přelomu tisíciletí, kdy jich O2 provozovala v ČR přes 30 tisíc, nyní jich je několik tisíc. Volá se z nich stále méně, protože většina lidí má mobilní telefon. Nejvytíženější zůstávají na nádražích ve větších městech. Budky jsou často terčem vandalů a většinou slouží jen jako reklamní nosič. Operátor má podle zákona pouze povinnost zajistit jednu veřejnou telefonní stanici v obcích do 1000 obyvatel. Stejně tak musí být telefonní budka v obci do 5000 obyvatel, není-li dostatečně pokryta signálem alespoň dvou mobilních operátorů.

Známé červené telefonní budky se rozhodli zachránit noví majitelé i ve Velké Británii. Od loňska se mění na informační kiosky s velkými displeji a rychlým internetem. Telecom je prodává za symbolickou libru každému, kdo pro ně najde využití. V Londýně a ve skotském Ballogie mají v budkách nejmenší internetovou kavárnu. Některé se přeměnily na obchůdečky i kanceláře s monitorem, elektřinou, tiskárnou a kávovarem.

Autoři | Foto jihlava.cz

Štítky ČR, správa, komunikace, Rokycany, telefonní budka, Jan Šašek, O2 Czech Republic, ODS, Česko, Velká Británie, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rokycanší navrhují, co udělat s rušenými telefonními budkami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.