Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obří skleník na rajčata u Tlučné zřejmě nebude, lidé ho nechtějí

Obří čtyřhektarový skleník na rajčata v Tlučné u Plzně zřejmě nevznikne. Na haldách po těžbě uhlí ho chtěla postavit firma Pilsen Technologies, jejíž vyjádření sháníme. Sedm metrů vysokou stavbu na kopci nad Tlučnou ale obec ani místní nechtějí. Mají obavu, že bude v noci zářit a naruší krajinný ráz. Investor nechce jít do střetu s obcí a zamyslí se nad změnou projektu i lokality, řekl starosta Tlučné Jan Opl (Tlučeňáci). Obec má informace, že investor skleník stavět nebude, ale nemá to od něj oficiálně potvrzené.

"Mají to pořád podané na stavebním úřadě v Nýřanech, kde je řízení pozastavené," uvedl Opl. Investor, který naposledy jednal s obcí v březnu, tam požádal společně o územní rozhodnutí a stavební povolení. Podle Ivany Škardové to bylo loni 2. července. Úřad nařídil doplnění spisu. "Řízení je přerušené, zatím to nedoplnili," uvedla. Mezní termín je 30. červen, který si může investor prodloužit. Pokud věci nedoplní nebo termín neprodlouží, úřad řízení zastaví.

Zastupitelé Tlučné projekt odmítli kvůli ochraně veřejného zájmu a nesouhlasu s územním plánem. "Odpor místních trvá," řekl Opl. Obec shání další vyjádření, které projekt odmítají, čerstvě má například verdikt České geologické služby a čeká na vyjádření báňského úřadu. "Připravujeme se dál, kdyby to chtěli realizovat," uvedl. Podle Opla je nad Tlučnou je letecký koridor, kam by skleníky zářily.

O záměru se Tlučná dozvěděla až počátkem roku od krajského úřadu, který ji vyzval, aby se vyjádřila ke stavbě 14 kogeneračních jednotek na lehký topný olej o výkonu pět magawattů. S těmi obec zásadně nesouhlasí, obává se emisí a hluku. Vedle je les a zástavba. Investor tam chtěl navézt 110 tisíc kubíků zeminy, čímž by zvýšil kopec o tři metry. Obci vadí i zatížení při odvozu rajčat z farmy.

Pozemek s odvalem po těžbě uhlí, v němž podle Opla stále teploty dosahují 300 až 500 stupňů Celsia, patří Západočeským uhelným dolům, které ho pronajaly Pilsen Technologies. Investor už dříve uvedl, že chce ještě s Tlučnou jednat a že hledá jinou lokalitu. Podobné skleníky už prý roky bez problémů fungují například na Moravě.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, pěstování, stavby, správa, ekologie, firmy, Plzeňský, Tlučná, skleník, rajče, projekt, Plzeň, Opel, Nýřany, Česká geologická služba, Český báňský úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obří skleník na rajčata u Tlučné zřejmě nebude, lidé ho nechtějí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.