Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kaznějov opravil přírodní koupaliště u lesa, kam jezdí hodně lidí

Třítisícový Kaznějov opravil své přírodní koupaliště u lesa, kam jezdí hodně lidí z Plzeňska. Chce jich přilákat ještě více, hlavně díky řadě kulturních akcí. Součástí prací byla oprava celé hráze za více než pět milionů korun, kameny v betonu nahradily podle návrhu projektanta kameny uložené ve štěrku, řekla starostka Eva Šimlová (Nezávislí pro Kaznějov).

"Lidé navštěvují areál koupaliště rádi. K dispozici mají dětské hřiště, lanovku pro děti, konají se tam sportovní a kulturní akce. Pergola za více než 100 tisíc korun bude sloužit jako pódium pro účinkující kapely," řekla starostka. Nový nájemce bufetu podle ní slíbil, že začne akce organizovat a že areál bude žít, hlavně přes víkendy.

Přírodní koupaliště s okolními loukami a lesy není oplocené, neplatí se tam vstupné a není tam plavčík. "Všichni používáme název koupaliště, ale je to vlastně retenční nádrž se zázemím," uvedla starostka. Voda je čerstvě napuštěná a má výbornou kvalitu.

Podle nájemce Ivana Zátury je možné na velké travnaté ploše bez poplatku stanovat, k dispozici jsou zdarma tři hřiště - na fotbal, beach volejbal a na nohejbal s tenisem. "Bufet včetně teplých jídel bude otevřený každý den do té doby, co budou lidi," řekl.

Koupaliště nechala vybudovat koncem 50. let na místě původního rybníku místní továrna Lachema. "Díky tomu, že nebyly dokončené šatny a zázemí pro návštěvníky, je tato stavba zkolaudovaná jako retenční nádrž, ale využívá se od prvopočátku jako koupaliště," uvedla Šimlová. Zázemí dřevěných objektů se šatnami bylo dokončeno až později. Původně mělo koupaliště svůj přítok, ale protože občas z místní kaolinky přitekla bílá voda, tak se potůček svedl do trubek, a město o přítok přišlo. Kaznějov jedná v současné době s firmou OMGD, která vlastní areál bývalé Lachemy, o dodávce vody z blízkého nevyužívaného vrtu. "Cena za vodu by byla podstatně nižší, než kdybychom ji museli doplňovat z vodovodního řadu," uvedla Šimlová. Zatím vodu dodává potrubím kaolinka z řeky Střely. Město platí polovinu ceny vody, zbývající část dostává od firmy LB Minerals jako sponzorský dar. "Spočítali jsme, že nás vyjde levněji, když budeme využívat vrt od OMGD," řekla starostka. Letos je nutné vybudovat šachtu a vyměnit čerpadlo. "Dobrou kvalitu vody potvrdil rozbor," uvedla Šimlová. Spolupráci s kaolinkou, firmou LB Minerals i s OMGD hodnotí jako perfektní.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, turistika, stavby, správa, Plzeňský, Kaznějov, les, přírodní koupaliště, koupaliště, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kaznějov opravil přírodní koupaliště u lesa, kam jezdí hodně lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.