Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bor u Tachova pokračuje s opravou zámku

Čtyřtisícový Bor u Tachova pokračuje s opravou svého zámku, který je vyhledávaným turistickým cílem. Za 22 let, kdy je v majetku města, do něj dal přes 100 milionů korun. Letos tam půjde z rozpočtu asi osm milionů korun, loni to bylo téměř deset milionů korun, řekl starosta Petr Myslivec (SNK Borska). Teď je rekonstruována větší polovina památky, ta nedůležitější a nejcennější. Město čeká ještě rekonstrukce velkého podzámčí a nádvoří.

Zámek v Boru, jehož novogotická podoba pochází z konce 19. století, je považován za stavební unikát, neboť se tam zachovala podstatná část prvků původního středověkého vodního hradu. Dominantou je mohutná válcová věž s otevřeným ochozem ve výšce 30 metrů.

"Letos půjde o dokončení severního křídla, s nímž jsme začali loni, konkrétně interiér a úpravy zvenku plus vybudování zázemí pro techniku. Tím bude hotové to, co je na nádvoří, tedy vstup," uvedl Myslivec. Město dále dokončilo za 1,8 milionu korun v zámeckém parku zahradní bar s novými toaletami, jemuž se dříve říkalo Na Parketu. "Odstranili jsme starou budovu a teď je tam nová. Už se tam konala vajíčkyjáda a slet čarodějnic," řekl. Nyní tam postaví dětské hřiště a obnoví mobiliář Parketu. Dále město dokončí v areálu vycházkové okruhy.

Bor už dříve revitalizoval velkou část volně přístupného 16hektarového parku, kde letos ukončí obnovu cest, které propojí lávkou na kůlech. Teď čeká na vyjádření k žádosti o dotaci.

Zámek, který za minulého režimu využívaly armáda a zemědělské učiliště, se po desítkách let znovu otevřel veřejnosti v červnu 2003. Návštěvnost trvale roste, ročně tam přijde přes 10 tisíc lidí. Dnes je tam jeden menší prohlídkový okruh s věží a pak okruh, který zahrnuje celý zámek i hrad a trvá hodinu. "Trvale ho rozšiřujeme," uvedl starosta. Návštěvníky láká hlavně kaple a Švamberský sál se zbrojnošskou síní s replikami zbraní, gotických oděvů, nábytku a nádobí. Zámek má asi 70 místností a na dokončení kompletní opravy by potřeboval ještě přes 150 milionů Kč.

Autoři | Foto zámek Bor

Štítky ČR, památky, stavby, správa, Bor, zámek, oprava, Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bor u Tachova pokračuje s opravou zámku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.