Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plzeňský kraj nabídne v létě stovky akcí v obcích i památkách

Tradiční divadelní a hudební festivaly, koncerty pod širým nebem, městské slavnosti a pouti, poznávací a naučné přírodovědné vycházky i sportovní programy nabídnou v létě pořadatelé v Plzeňském kraji. Zavedené i nové akce pro všechny věkové skupiny připravují obce a města, památky i různé instituce.

Nejvíce akcí bude v Plzni, z nabídky si ale vyberou turisté po celém kraji. Letní plzeňský multižánrový festival Živá ulice nabídne 15. až 17. července část nazvanou Za dveřmi je divadlo, hudební program Živé ulice bude v centru Plzně pokračovat 9. až 18. srpna.

Dvanáctým ročníkem pokračuje v Plzni festival Divadelní léto pod plzeňským nebem. Letos na začátku července u kostelíka U Ježíška nabídne premiéru a 11 repríz Tylovy hry Švanda dudák s Ondřejem Rychlým v hlavní roli a pak šest večerů s loňskou inscenací Cyrano s Michalem Dlouhým. Doprovodný program zahrnuje také vystoupení muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla nazvané Jsme muzikál, utkání v improvizaci, festival hereckých kapel či večer slam poezie. Divadelní festivaly nabídnou i památky. Na šumavský hrad Kašperk se tradičně na přelomu července a srpna vydá pražský divadelní spolek Kašpar, letos opět s inscenací Rozmarné léto, zámek Nebílovy bude na konci srpna opět pořádat na nádvoří Nebílovské divadelní léto s divadelními komediemi.

Hudební zážitky slibuje i letos amfiteátr v Plzni Lochotíně. Otevře se například 20. června na jediný open-air koncert v turné skupiny Lucie, 28. června uvede Divadlo J. K. velkolepé nastudování Verdiho opery Nabucco při pátém ročníku akce Noc s operou. Na 14. září je v amfiteátru vyprodaný koncert skupiny Kabát. Milovníci rockové hudby nevynechají v létě tradiční festivaly Pekelný ostrov v Holýšově 5. a 6. července, jehož hlavní hvězdou bude finská skupina Lordi, nebo o týden později na sušickém říčním ostrově Santos festival Šumava Rocks. V Tachově se 6. července koná rockový Slap Fest, o měsíc později, 9. a 10. srpna, bude 9. ročník open-air festivalu Chodrockfest v Domažlicích, ve Švihově 26. a 27. července jedna ze zastávek festivalu České hrady.

Města pořádají pouti a městské slavnosti. V Klatovech bude pouť s koncerty, řemeslným jarmarkem, pouťovými atrakcemi, výstavou klatovských karafiátů či církevním procesím 13. a 14. července. Horažďovice pořádají své Slavnosti kaše poslední červnovou sobotu, Horšovský Týn zažije městské slavnosti a Anenskou pouť na konci července, Tachov má městské slavnosti první srpnový víkend. Největší slavnosti v kraji jsou v Domažlicích. Letošní Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť, které navštěvují desetitisíce lidí, se konají 9. až 11. srpna.

Výstavy či netradiční prohlídky připravily na léto památky, například na zámku v Horšovském Týně bude velká výstava kostýmů z pohádek Václava Vorlíčka, na zámku v Červeném Poříčí budou speciální prohlídky Od sklepů až ke komínům do běžně nepřístupných prostor zámku. Památky v kraji také připravují speciální programy na Hradozámeckou noc na konci srpna. Letos pokračuje v kraji úspěšný projekt propagující barokní památky. Během léta se uskuteční na různých místech barokní slavnosti.

Desítky vycházek, přednášek, tvořivých dílen a dalších akcí připravil na léto také Národní park Šumava. Uspořádá mimo jiné například 13. července Den národního parku v informačním středisku Rokyta, letos na téma ptáci Šumavy, nebo 24. července a 21. srpna Den vlka v Srní.

Autoři | Foto visitplzen.eu

Štítky ČR, kultura, Plzeňský, léto, slavnost, Plzeňský kraj, festival, koncert, pouť, Plzeň, zámek, hudební festival, Ondřej Rychlý, Michal Dlouhý, Ježíšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj nabídne v létě stovky akcí v obcích i památkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.