Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Budka pro netopýry od studenta z Plzně nahradí přírodní úkryty

Budku k ochraně netopýrů navrhl student Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni Tomáš Starý. Svou práci konzultoval se Správou Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, která se dlouhodobě věnuje ochraně netopýrů a monitoringu obsazenosti netopýřích budek. Budky nahrazují přirozené přírodní úkryty, tedy dutiny v kmenech a větvích starých listnatých stromů a štěrbiny za odlupující se kůrou uschlých dřevin, které především v důsledku lesnického hospodaření z velké části vymizely, řekla mluvčí ZČU Šárka Stará. Budka se teď testuje ve Slavkovském lese.

"Chtěl jsem studenty nasměrovat trochu jinou cestou a experimentovat s jejich kreativitou. Zajímalo mě, co si představí pod pojmem les a jak k němu přistoupí. Tomáš dokázal tohle téma výborně pojmout," řekl vedoucí práce i ateliéru Design Jan Korabečný.

"Pro svůj dekadentní postoj k materialismu jsem už jednoduše nechtěl navrhovat další tvarovou podobu loveckého nože nebo turistických holí. Takových věcí je nadbytek a už není potřeba zabývat se jejich podobou. Chtěl jsem, aby design pomohl na správném místě," uvedl Starý.

"S Tomášem jsme se rozhodli pro štěrbinový typ budky vycházející z poznatků, že některé druhy našich netopýrů se přes léto ukrývají v různých štěrbinových úkrytech. Ty v posledních desetiletích přizpůsobiví netopýři stále častěji vyhledávají v náhradních útočištích - v lidských stavbách," uvedl vedoucí oddělení sledování stavu biodiverzity z CHKO Slavkovský les Přemysl Tájek. Podle něj to mohou být třeba skuliny za dřevěným pobitím vnějšího zdiva domů, za okenicemi nebo ve škvírách mezi panely. V takových úkrytech se často vyskytují i takzvané mateřské kolonie, tedy uskupení samic s mláďaty. "V budkách, které u nás dlouhodobě sledujeme, ale právě tyto 'netopýří porodnice' nacházíme jen zcela výjimečně," řekl.

Budka má také jednu větší dutinu. Spolu s originálním trojúhelníkovým půdorysem, volbou různě širokých rozestupů mezi příčkami i důmyslným průlezem mezi nimi se podle mluvčí vytvořila velká škála rozmanitých mikroklimatických podmínek, které by netopýrům mohly vyhovovat v různých obdobích, a mohou poskytovat oproti stávajícím typům budek i příhodnější podmínky právě pro mateřské kolonie.

Autoři | Foto ZČU

Štítky ČR, výtvarné, příroda, školy, ZČU, Plzeň, netopýři, Západočeská univerzita v Plzni, Slavkovský les, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budka pro netopýry od studenta z Plzně nahradí přírodní úkryty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.