Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Plzni dnes třetím dnem pokračují Slavnosti svobody

V Plzni dnes třetím dnem pokračují Slavnosti svobody, jedny z největších oslav konce druhé světové války v Evropě. Hlavním lákadlem dnešního programu i celých oslav je velký konvoj více než 220 kusů historické vojenské techniky. Convoy of Liberty vyjede v 11:00 ze Sukovy ulice, projede přes Klatovskou třídu přes sady Pětatřicátníků a jeho čelo včetně džípů s deseti americkými a belgickými veterány skončí na náměstí Republiky.

Nedělní konvoj je každoroční vrchol slavností. Na jeho úvod přeletí nad centrem města současné víceúčelové bojové letouny české armády a historická výcviková jednomotorová dvoumístná letadla značky Harvard. Podél více než dvoukilometrové trasy konvoje tisíce lidí s americkými a českými vlaječkami sledují přehlídku vojenských džípů, sanitek, obrněných vozů, nákladních aut, motocyklů i tanků vyrobených do roku 1945 v USA, Kanadě a Velké Británii.

Stovky lidí, kteří se konvoje účastní, mají dobové uniformy, případně civilní oděvy. Jejich vozy zdobí stejně jako v roce 1945 kytice šeříků. Milovníci vojenské historie se do Plzně sjíždějí z celé republiky i ze zahraničí.

Na Slavnosti svobody míří každoročně desetitisíce lidí. Vzhledem k jejich velké kumulaci jsou ve městě preventivní zvýšená bezpečnostní opatření. Konvoj i pořádání slavností si vyžádaly také dopravní omezení a zákaz parkování na mnoha místech v centru.

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky ČR, správa, historie, 1945, Plzeň, OTVÍRÁK, slavnost, druhá světová válka, Evropa, Náměstí republiky, Harvardova univerzita, Armáda České republiky, USA, Kanada, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzni dnes třetím dnem pokračují Slavnosti svobody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.