Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Konvoj vojenských historických aut vyjíždí na cestu po Plzeňsku

Stovky kilometrů najezdí ode dneška do středy 8. května po Plzeňském kraji desítky vojenských historických vozů v tradiční květnové akci Convoy of Remembrance. Konvoj, který jezdí po kraji a jeho účastnící si na různých místech při pietních aktech připomínají osvobození západních Čech americkou armádou, pořádá plzeňský klub vojenské historie Military Car Club. Letos na trasu vedoucí převážně po Domažlicku, Tachovsku a Plzeňsku vyjede 75 starých amerických vojenských vozů Jeep, Dodge či motocyklů Harley-Davidson a na 200 lidí, řekl dnes velitel akce Vojtěch Kašák.

Staré americké vojenské vozy vyrobené do roku 1945 se vydávají na cestu po devětadvacáté. Tradice vznikla příjezdem kolony historických džípů na plzeňské náměstí 6. května 1990, v den výročí osvobození Plzně. "Ten den byl výjimečný nejenom v tom, že se jednalo o 45. výročí osvobození Československa od fašismu, byl mimořádný proto, že jsme si konečně po 42 letech komunistického temna mohli svobodně připomenout, že jihozápadní Čechy neosvobodila Rudá armáda, ale armáda USA," připomíná Military Car Club na svých stránkách. Od té doby se v Plzni konají velké květnové oslavy osvobození a po kraji jezdí kolony starých vojenských aut. "My máme letos namířeno ze základny v kempu Hracholusky hlavně na Domažlicko, jiné části kraje zase objíždějí naši kamarádi z dalších klubů," řekl Kašák.

Convoy of Remembrance si za roky získal velkou popularitu. Sjíždějí se na něj účastníci nejen z plzeňského klubu, ale i milovníci vojenské historie z celé republiky i ze zahraničí. Letos přijedou ze Švýcarska, Belgie a Německa. Kromě džípů či motocyklů je letos v konvoji k vidění i unikátní obojživelný vůz DUKW GMC.

Konvoj se bude účastnit oslav osvobození a pietních aktů například v Domažlicích, Horní Bříze, Stříbře, Konstantinových Lázních, Postřekově, Klenčí pod Čerchovem, Trhanově, Újezdu, Holýšově, Merklíně, Stodě či Švihově. V neděli se zapojí v Plzni na Klatovské třídě do velké přehlídky více než 220 kusů historické vojenské techniky nazvané Convoy of Liberty.

Autoři | Foto město Plzeň

Štítky ČR, správa, historie, 1945, Plzeňský, FOTO, Plzeňský kraj, okres Domažlice, Armáda Spojených států amerických, Plzeň, Jeep, Dodge, Harley-Davidson, okres Tachov, Západní Čechy, Rudá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konvoj vojenských historických aut vyjíždí na cestu po Plzeňsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.