Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Přední plzeňskou Cenu 1. června získá in memoriam odbojář Cuhra

Prestižní plzeňskou Cenu 1. června letos in memoriam získá architekt, křesťanský politik, odbojář a politický vězeň Jaroslav Cuhra. Ocenění město uděluje významným osobnostem za trvalou obhajobu a prosazování principů demokracie a lidských práv a svobod. Připomíná události z 1. června 1953. Proti totalitnímu režimu tehdy jako první v tehdejším socialistickém bloku vystoupili plzeňští občané. Ocenění převezme na slavnostním zasedání zastupitelstva města 1. června Cuhrův syn, řekl primátor Martin Baxa (ODS).

"Pan Jaroslav Cuhra celý svůj život usiloval o svobodu a demokracii, o svobodné, nezávislé a kritické myšlení, které naplnil osobní odvahou a nasazením v obraně a ochraně principů svobodné společnosti, hlubokým zájmem o politické dění včetně aktivního působení v něm. Byl příkladem člověka, který byl statečný, vždy hájil principy demokracie a svobody a těmto principům podřídil celý svůj aktivní život i přes značnou perzekuci ze strany komunistického režimu," uvedl Baxa, který Cuhru na ocenění navrhl.

Mezi laureáty Ceny 1. června jsou bývalý prezident Václav Havel, francouzský politolog a historik Jacques Rupnik, spisovatel, publicista a politik Pavel Tigrid, novinářka Petra Procházková, signatářka Charty 77 Dana Němcová a další. Loni cenu obdržel filozof a politik Daniel Kroupa.

Cuhra byl za války aktivní v odboji a zajišťoval spojení mezi Plzní a Prahou, dodával zbraně a zajišťoval i ukrytí útočníků na říšského protektora Reinharda Heydricha v kryptě kostela v Praze i jejich možné následné ukrytí v budovaném kostele v Plzni. Po válce byl poslancem za Československou stranu lidovou. Na ministerstvu techniky měl na starosti obnovu průmyslu a stavbu továrny na penicilin. Jako odpůrce komunismu byl v roce 1948 zatčen a v roce 1950 ve vykonstruovaném procesu odsouzen za velezradu na 12 let. Po deseti letech na Borech, na Mírově a v jáchymovských dolech byl v roce 1960 propuštěn na amnestii, ale už v červnu 1961 znovu zatčen a odsouzen na osm let. Druhá amnestie ho dostala z vězení roku 1966. V komunistických kriminálech strávil téměř 17 let. Roku 1968 působil ve skupině K 231 a snažil se o obnovu Československé strany lidové. Zemřel v roce 1974.

Autoři | Foto Paměť národa

Štítky ČR, správa, ocenění, Plzeň, Jaroslav Cuhra, demokracie, Martin Baxa, ODS, Praha, Václav Havel, Reinhard Heydrich, Jacques Rupnik, Pavel Tigrid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přední plzeňskou Cenu 1. června získá in memoriam odbojář Cuhra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.