Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česko předsedá V4. Jednota je ale zdánlivá, názory na EU se liší

Česko od pondělí předsedá Visegrádské čtyřce a slibuje si od toho také společná vyjednávání v rámci EU. Jak to ale vlastně obyvatelé V4 s Unií mají? Data ukazují, že občané Visegrádské čtyřky mají rozdílné pohledy na to, co pro ně Evropská unie představuje. Liší se i důvěra, kterou Češi, Maďaři, Poláci a Slováci k EU mají – nejmenší je dlouhodobě právě v Česku.

„Se začínajícím předsednictvím ČR Visegrádské skupině stále častěji slýcháme zažitou představu, že V4 je nějaký homogenní celek, který lobbuje v EU za zájmy, které jsou pro všechny čtyři země z podstaty společné. Data ale ukazují, že názory obyvatel střední Evropy se velmi liší. Navíc schopnost Visegrádu něco v Unii prosadit dlouhodobě klesá,“ upozorňuje bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti a zakladatel projektu Moje Evropa Tomáš Prouza.

Analýza, kterou pro projekt Moje Evropa zpracovala agentura Median, ukazuje, že důvěra v Evropskou unii je v České republice ve srovnání s ostatními zeměmi V4 nejnižší. „Ve srovnání s ostatními zeměmi V4 je pro Českou republiku typická nedůvěra v EU u starších věkových skupin a postoj k EU je také výrazněji stratifikován dle vzdělání,“ upozorňuje analýza.

Po roce 2008 významně vzrostla důvěra v EU na Slovensku (v roce 2009 Slováci přešli na euro). Od roku 2010 pak důvěra v EU klesala ve všech zemích V4, nejsilněji ale znovu v České republice. Od roku 2017 potom můžeme sledovat postupný nárůst důvěry v EU, důvěra v Česku však nadále zůstává nejnižší.

Ve srovnání s Poláky, Maďary a Slováky navíc Češi hodnotí EU méně pozitivně. Oproti ostatním zemím V4 si ji více asociují s negativními jevy jako je byrokracie, plýtvání penězi nebo nedostatečná ochrana hranic.

Byrokracie a plýtvání penězi se řadí mezi první tři české asociace, u ostatních zemí V4 se přitom nevyskytuje. Slovákům se vybaví například svoboda pohybu, mír a euro; Polákům svoboda, mír a demokracie; Maďarům kulturní rozmanitost, demokracie a na třetím místě nedostatečná ochrana hranic. Pro Českou republiku je navíc typická, ve srovnání se zeměmi V4, spíše nižší informovanost o tom, jakým způsobem funguje Evropská unie. Nejvyšší znalosti o fungování EU mají lidé v Polsku a na Slovensku.

„Jakkoli poslední dobou sledujeme, že se obraz EU v Česku zlepšuje, i ve srovnání s V4 je historicky silně poškozený. Tím, že se například byrokratická zátěž zmiňuje ze zemí V4 nejčastěji v Česku navíc vidíme, že tu EU doplácí na české politiky, kteří se na Unii často a rádi vymlouvají. Papírování si často způsobujeme sami. I ne zcela průhledné financování, které se Čechům u EU vybaví, leží na straně České republiky, nikoli Unie samotné,“ uzavírá prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Analýza byla pro projekt Moje Evropa zpracována agenturou Median a experty Danielem Prokopem, Tomášem Dvořákem a Leou Michalovou. Zdrojem dat bylo více průzkumů z dat Eurobarometeru a CVVM od roku 2006 do konce roku 2018.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky V4, Evropská unie, EU, Česko, Visegrádská skupina, důvěra, Evropa, projekt, Tomáš Prouza, Median, Slovensko, střední Evropa

Česko předsedá V4. Jednota je ale zdánlivá, názory na EU se liší  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.