Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mezinárodní festival v Plzni nabídne 30 cestovatelských filmů

Celkem 30 snímků z USA, Mexika, Venezuely, Švédska, Číny a dalších světových destinací nabídne druhý ročník Mezinárodního Road Movie Festivalu (IRMF), který bude v Plzni od 11. do 13. října. Láká hlavně milovníky netradičních cestovatelských zážitků. Řadu filmů doprovodí delegace a diskuze s tvůrci. Pět snímků bude mít na festivalu světovou premiéru, dalších 22 bude uvedeno v české premiéře, řekl umělecký ředitel Ondřej Bíba.

Ve filmech cestují hlavní postavy na velké vzdálenosti, většinou motorovým vozidlem. Popisují jejich dobrodružství, zkušenosti a proměny. Festival je podle Bíby unikátním projektem v celé kontinentální Evropě, čemuž odpovídá také počet snímků přihlášených do soutěže. "Letos jich bylo na 600 ze 40 zemí. Filmy s cestovatelskou tématikou jsou po celém světě velmi populární," dodal.

Festival zahájí v pátek 11. října česká předpremiéra filmu Afrika na Pionieri, první slovenská road movie na motorkách. Film uvede režisér a tvůrce Marek Slobodník. Na nedělním vyhlášení vítězů bude promítán snímek Pusinky z původního 35milimetrového pásu. "Přijede ho uvést režisérka Karin Krajčo Babinská a další hvězdy," řekl Bíba.

V doprovodném programu budou přednášky a besedy se spisovatelem Jakubem Horákem, který bude vyprávět o zážitcích v Nepálu a se zakladatelem populárního portálu Cestujlevne.com Davidem Eiseltem. Fotografka Hana Kurilová představí Papuu-Novou Guineu opředenou legendami o kanibalech.

Přehlídka se koná v industriálním prostoru DEPO2015. Předprodej vstupenek už odstartoval na goout.cz. Vstupné je 80 korun, pro studenty 50 Kč. "Akreditace vyjdou na 200 Kč pro celý festival," uvedl výkonný ředitel festivalu Václav Martinovský.

Autoři | Foto roadmovie.cz

Štítky ČR, film, turistika, festival, Plzeň, International Road Movie Festival, USA, Mexiko, Čína, Švédsko, Venezuela, premiéra, Evropa, Marek Slobodník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní festival v Plzni nabídne 30 cestovatelských filmů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.