Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Festival Voda Moře Oceány: Zvítězí doba plastová?

Stále aktuálnější problém znečištění oceánů bude hlavním tématem 16. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Voda Moře Oceány, který se koná od 11. do 15. září v Hluboké nad Vltavou. Přinese filmy o přírodě a ekologii, podnětná setkání a také koncerty, výstavy a další akce. V soutěžní části je 27 snímků z devíti zemí, vstup je opět zdarma.

„Festival chce být i letos setkáním všech, pro které jsou příběhy vody věčnou inspirací i výzvou k její ochraně,“ zve diváky ředitel přehlídky Jindřich Soukal, kameraman, potápěč a cestovatel. Podle něho je na planetu Zemi nutné pohlížet jako na komplexní organismus, který je velmi propojený a také velmi náchylný ke změnám, které na první pohled nemají nic společného. Bude o tom řeč i při diskusi Zvítězí doba plastová? v pátek 13. září od 18:30 v kině Panorama. ,,Pozvali jsme zajímavé hosty z různých oborů a doufáme, že se zapojí i diváci,“ těší se Soukal.

Ve čtvrtek 12. září od 18 hodin budou v kině vyprávět Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek, kteří po stopách legend Zikmunda a Hanzelky projeli 32 zemí za devět měsíců a nafotili místa, která naši nejznámější cestovatelé navštívili před více než půlstoletím. Předtím se ve foyer kina odehraje vernisáž fotografií Spirit of Asia.

Druhá výstava Life Aquatic bude v hotelu Diamant, kde lidé uvidí také záběry z této cesty, která zamířila i pod vodní hladinu. Obdivovatele velkoformátových fotografií s citem pro detail a fascinující momenty ze života vážek potěší lahůdka v Residenci Hluboká, která vystaví snímky zpěváka Dana Bárty. Zpěvák tam své snímky představí v pátek 13. září v 16 hodin a pak spolu s vynikajícím beatboxerem En.dru vystoupí od 20:30 hod na hlubockém náměstí.

Přehlídka se dlouhodobě zaobírá ekologickým zatížením oceánů a vodních zdrojů. Z Německa dorazí vraková potápěčka, popularizátorka, držitelka ocenění DIWA a členka Síně slávy potápěček Sabine Kerkau - v pátek od 17 hodin bude v kině Panorama mluvit o expedici do hlubinných vraků.

Další unikátní setkání nabídne v kině v sobotu v 17 hodin Andy Dellios, specialista na žraločí chování, potápěč a kameraman. Účast přislíbil také zpěvák a instruktor volného potápění Dan Landa, fotbalový reprezentant, potápěč a patron projektu „Obsazeno mořem“ Karel Poborský, herec a cestovatel Jan Révai a další. „Jsme rádi, že i letos za námi přijedou lidé z celé republiky i ze světa, jimž není vztah člověka k vodě a přírodě lhostejný. Generují se z řad jachtařů, potápěčů, cestovatelů a lidí, kteří mají zájem o rozumnou ekologii,“ říká prezident festivalu, filmař a dobrodruh Steve Lichtag.

Tisková zpráva

Štítky festival Voda Moře Oceány, doba plastová, plasty, výstava, festival, koncert, moře, Země, Daniel Landa, Steve Lichtag, ekologie

Festival Voda Moře Oceány: Zvítězí doba plastová?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.