Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeňský kraj podpoří desetitisíci vznik filmů mladých tvůrců

Plzeňský kraj podpoří desetitisícovými částkami vznik dvou filmů mladých tvůrců, které budou propagovat turistická lákadla regionu. První snímek bude zasazen do prostředí trampské osady Bonacha, reálně jde o Kosí potok na Tachovsku. Druhým je dobrodružný fantasy středověký seriál Dračí prsten, jehož pilotní díl už natočila produkční skupina loni na hradě Radyně u Plzně. Novinářům to řekl krajský radní pro kulturu Vladislav Vilímec (ODS).

Absolventský filmu Bonacha studenta Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku Jana Václava bude zasazen do prostředí trampské osady Kosí potok. "Bude se natáčet v údolí řeky Mže - na Butově a v chatkách kolem Úterského potoka, na soutoku Kosího potoka se Mží, kde je tato trampská osada," řekl Vilímec. Městská část filmu bude zasazená do největšího plzeňského sídliště Lochotín. Vlaková scéna se odehraje na turisticky exponované Bezdružické lokálce, která spojuje Pňovany a Bezdružice, tedy Plzeňsko s Tachovskem, a vede přes přehradu Hracholusky.

Podporu na seriál Dračí prsten dostane Jeremy Tichý, zástupce amatérské studentské filmařské skupiny Epic Cam Guy Productions. "Skupina v roce 2018 natočila na hradě Radyně pilotní díl, letos natočí další čtyři díly," řekl Vilímec. Využije k tomu kromě lokace hradu Radyně skanzen venkovské architektury v Chanovicích na Klatovsku a zříceninu hradu Buben na severním Plzeňsku, o nějž se stará občanské sdružení Excalibur. Na projektu spolupracuje plzeňský rytířský spolek Rytíři Koruny České, který se pravidelně účastí zahraničních filmových produkcí včetně známých snímků Letopisy Narnie a Johanka z Arku.

Kraj také podpoří vydání překladu ukrajinského titulu Artem Čech, Bod nula. Vychází z autentických zkušeností vojína z rusko-ukrajinského konfliktu. "Kniha je dokumentem o událostech stále aktuálních a současně literárně silnou zpovědí," uvedl Vilímec.

V březnu schválili radní po 400 tisíc korun na natáčení a výrobu dokumentu Mucha a filmu Tomáše Vorla Cesta domů. Snímky pomohou propagaci regionu a mohly by nalákat turisty. V kraji funguje 1,5 roku filmová kancelář, která pomáhá hledat filmařům zajímavé lokace.

Autoři | Foto Jakub Podobský

Štítky ČR, film, památky, historie, turistika, správa, Plzeňský, Plzeňský kraj, Vladislav Vilímec, Radyně, okres Tachov, ODS, Plzeň, Miroslav Ondříček, kultura, Mže, Jana z Arku, Tomáš Vorel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj podpoří desetitisíci vznik filmů mladých tvůrců  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.