Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Západočeská galerie v Plzni vystavuje díla Kubišty a Filly

Západočeská galerie v Plzni vystavuje jedny z nejcennějších obrazů svých sbírek - díla Bohumila Kubišty a Emila Filly, kteří jsou považováni za zakladatele moderního českého umění a přední představitele kubismu. Výstava "Kubišta - Filla.Plzeňská disputace" se věnuje složitému vztahu obou umělců od jejich tvůrčího přiblížení až po rivalitu, které ovlivnily i jejich současníky a následovníky. Ve výstavní síni Masné krámy je k vidění od Kubišty i Filly zhruba po 30 dílech, expozici doplňují další desítky obrazů, grafik a plastik jejich uměleckých kolegů a další archiválie, řekla kurátorka výstavy Petra Kočová.

"Výstava řeší velmi zajímavé a mnohdy i napjaté vztahy mezi těmito vůdčími osobnostmi české moderny. Každý byl geniální, oba byli vynikající umělci, vynikající teoretici, vynikající intelektuálové," řekl ředitel galerie Roman Musil. Galerii patří jedna z největších kolekcí děl těchto autorů. Od Filly vlastní 36 obrazů, pět kreseb a tři grafické listy, od Kubišty 19 obrazů, tři grafické listy, tři kresby. Na výstavě nejsou celé tyto sbírky, asi polovina vystavených děl je zapůjčena odjinud.

Podle autorky Marie Rakušanové výstava ukazuje, že pro vznik zásadních děl celé generace umělců byly důležité umělecké vazby. A právě vztahy Filly a Kubišty, jakožto vůdčích a nejambicióznějších osobností té doby, měly vliv zásadní. Výstava zahrnuje období zhruba dvou desetiletí. Kubišta a Filla se zpočátku od příchodu na akademii přibližovali, tvůrčí napětí mezi nimi ale rostlo. Vyvrcholilo v roce 1911, kdy Filla založil Skupinu výtvarných umělců, která byla výrazněji orientovaná na umění Pabla Picassa. "Kubišta ale chtěl svobodnější rozlet a nechtěl následovat Picassa tak věrně. Byl hloubavější, rafinovaně propracovanější, hodně se věnoval studii teorie zlatého řezu. Filla měl neuvěřitelnou lehkost, dar malířství. Každý směřoval k vyjadřování jiným způsobem," řekla Rakušanová.

Disputace obou umělců a jejich následovníků pokračovala i po Kubištově úmrtí na španělskou chřipku v roce 1918. Smrt zabránila dalšímu rozvíjení jeho tvorby, jeho odkazu se ale ujala nejmladší generace a dále ho rozvíjela, často v otevřené opozici vůči Fillovi.

Výstava potrvá do 29. září.

Autoři

Štítky ČR, výtvarné, Kubišta, Filla, Plzeň, Emil Filla, Bohumil Kubišta, Západočeská galerie v Plzni, výstava, vztah, Pablo Picasso, plastika, české umění, Roman Musil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západočeská galerie v Plzni vystavuje díla Kubišty a Filly  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.