Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Amon Amarth na Metalfestu potvrdili svůj hvězdný status

Do Plzně se v sobotu 1. června vypravili řádně nabroušení vikingové v plné zbroji. Stále populárnější Amon Amarth byli jednou z hlavních kapel letošního třídenního Metalfestu a své úlohy se zhostili náramně.

Hned úvod byl nekompromisní, když Švédi do publika narvali svůj největší hit The Pursuit Of Vikings, který letos na podzim oslaví patnácté narozeniny. Jednoznačně nejlepší zvuk celého festivalového dne, čitelný, hodně masivní… bylo to potěšení, které pokračovalo hned záhy vypalovákem Deceiver Of The Gods.

Ač se jednalo o závěr druhého festivalového dne, lidé sebrali poslední zbytky energie a kapela se mohla těšit ze skvělé odezvy. Pomohl tomu i šťastně zvolený setlist, který nezapomněl na staré klasiky a zároveň propagoval aktuální album Berserker, jež vyšlo teprve před několika týdny.

Sobotní program Metalfestu vsadil ve večerních hodinách na tvrdší metal, přičemž Cradle Of Filth a Amon Amarth byli skvělou volbou. Přes den potěšili speedoví Stratovarius, kteří do fanoušků hrnuli hit za hitem, a ač koncert chvílemi vyzníval spíše rutinně, určitě patřil k tomu lepšímu. Rozpačitě zněli Beast In Black, kteří se pohybují v disco/metalových vodách, což samozřejmě na podobném festivalu může fungovat dobře, ale zpěv byl chvílemi nejistý a celkově byla přehlídka klišé až na hraně. Naopak hodně střídmě působil Gus G., ex kytarista Ozzyho, který předvedl sympatický koncert bez zbytečných póz.

Kapele vizuálně dominoval zpěvák Johan Hegg, který je pravým opakem deathmetalového frontmana – usměvavý a vzbuzující veškeré sympatie. Bylo vidět, že si vystoupení před natřískaným Lochotínem (letošní ročník byl vyprodaný) užívá, nebyla z něj (a celkově z kapely) cítit žádná rutina, únava z bezesporu náročného turné.

Amon Amarth je často vyčítáno, že až příliš okatě opouštějí teritoria extrémního metalu, že jsou dnes takřka heavymetalovou kapelou… Jistě, pravda to je, poslední desky jsou přístupné širším masám, ale těžko říct, zda to považovat za negativum. Kapela si svou pozici vydřela a je vlastně fajn, že dnes může sklízet ovoce letité práce. Zaslouží si to!

A když se nad tím tak zamyslíme, pro festival typu Metalfest jsou Amon Amarth (stejně jako o den později Arch Enemy) dokonalým headlinerem. Tvrdí, přesto skousnutelní pro melodiky a fanoušky, kteří by dříve o žánr zvaný death metal nezavadili. Není jednoduché tuto zlatou střední cestu nalézt…

Amon Amarth v České republice vystupují pravidelně. Svůj vysoký standard si drží dlouhodobě, přičemž koncert na letošním Metalfestu patřil k jejich nejlepším tuzemským zastávkám. Moc pěkná byla také výpravná pódiovka a vůbec… bylo to zkrátka moc dobré.

Autoři | Foto Václav Votruba

Štítky Plzeň, hudba, kultura, metal, Metalfest, Amon, hudební skupina, koncert, Cradle of Filth, Johan Hegg, Gus G., Česko

FOTO: Amon Amarth na Metalfestu potvrdili svůj hvězdný status  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.