Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Dobřany u Plzně pomohou stejnojmenné vesničce v Orlických horách

Šestitisícové Dobřany na Plzeňsku pomohou stejnojmenné partnerské vesničce v Orlických horách s přístavbou patra školy. Uspořádají v neděli 16. června benefiční koncert Dobřany Dobřanům. Každou korunu, kterou diváci přispějí do kasičky, město zdvacetinásobí, nejvíce ale vydá 400 tisíc korun. Novinářům to dnes řekl starosta Martin Sobotka (Aktivní Dobřany).

Základní a mateřská škola v Dobřanech v Orlických horách je velmi populární. Do vesničky se 130 obyvateli se sjíždí z okolních obcí na výuku přes 200 dětí, a to i z Náchodska a Královéhradecka.

Víska na Rychnovsku, která je spolu se slovinskou Břežicí a německým Obetraublingem 20 let partnerskou obcí Dobřan u Plzně, už v roce 2009 zpracovala projekt na přístavbu školy a žádala o dotaci, kterou ale získala až loni. Podle radního města a ředitele Základní umělecké školy J. S. Bacha v Dobřanech na Plzeňsku Jana Vozára se mezitím náklady stavby zvýšily.

"Obec se dostala do finančních problémů, protože jí chybělo šest milionů korun," uvedl. Hradecký kraj ji doporučil stavbu zastavit. "Starosta s ředitelem si ale řekli, že zbylé peníze seženou," připomněl. Za půl roku už "nasbírali" asi tři miliony korun. Dražbou piana v barvách trikolory za milion korun jim velmi pomohla majitelka firmy Petrof Zuzana Ceralová Petrofová.

"Dojeli za paní Zátopkovou (manželkou běžce Emila Zátopka), která řekla, že dětem chybí přirozený pohyb," uvedl Vozár. Ve škole Trivium Plus proto začínají každý den všichni učitelé i žáci Během s Emilem na 700 metrů a teprve poté se učí. Také díky tomu tato malá škola podle Vozára vyhrála republikové srovnávací všeobecné testy. "Otevřená mysl a dobrá nálada - to jsou nezbytné předpoklady pro vnímání nových informací," uvádí škola na svém webu. Do školy, která velmi pečlivě vybírá své zaměstnance, dojíždějí učitelé až z Hradce Králové.

"Škola i vesnice jsou jako jedna velká rodina. Když tam přijedeme, tak napečou, navaří, je to úžasné. Naši občané se mě pořád ptají, když už se k nim zase vydáme," uvedl Vozár.

Na benefičním koncertě v kostele sv. Mikuláše v Dobřanech na Plzeňsku zahraje od 17:00 dětská lidové muzika Vozembach. Přijede delegace z východočeských Dobřan včetně starosty a ředitele.

Dobřany u Plzně už daly 5000 eur slovinské Břežici, která měla na svém území tábory uprchlíků a od vlády se pomoci nedočkala.

Autoři | Foto Dobřany

Štítky ČR, správa, školy, hudba, základní, obce, Královéhradecký, Dobřany, Orlické hory, Plzeň, Plzeňský kraj, Martin Sobotka, Královéhradecký kraj, Johann Sebastian Bach, okres Náchod, Emil Zátopek, okres Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobřany u Plzně pomohou stejnojmenné vesničce v Orlických horách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.