Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Festival Lógr v Plzni představí pěstování i pražení kávy

Ochutnávky kávy, ukázky její přípravy a pražení kávových zrn, soutěž baristů a také přednášky nabídne v neděli 26. května v plzeňském areálu DEPO2015 první ročník festivalu Lógr. Zúčastní se ho 15 převážně plzeňských kaváren a pražíren kávy. Pořadatelé, kteří očekávají příchod několik tisíc lidí, chtějí návštěvníky blíže seznámit s jedním z nejpopulárnějších nápojů. Vstup na festival je zdarma, řekl jeden z pořadatelů Pavel Kopp.

Návštěvníci by se měli dozvědět podrobnosti a zajímavosti o celém procesu od pěstování až po konzumaci kávy. Poznají také alternativní způsoby její přípravy. Pro 40 účastníků, kteří si koupili vstupenky, bude k dispozici i kurz kávového cuppingu - tedy degustace.

"Káva obsahuje ještě více chutí než víno, takže při degustaci můžete rozlišit mnohem více faktorů," řekl Pavel Bechyně z Kafe Smetanka. I když pro úplného laika je obtížné napoprvé tolik jemných příchutí rozeznat, podobně jako ve víně lze i v kávě najít například chuť ovoce či oříšků. "Je to oříšek lískový, makadamový, kešu. Můžeme jít přes tropické ovoce, jako jsou citrusy až do malin, jahod. Je tam nepřeberné množství chutí," řekl. Chuť kávy ovlivňuje její odrůda, způsob pěstování, počasí během růstu i péče farmáře. Na konečné chuti se také odrazí způsob zpracování zeleného zrna a pražení, jeden z nejdůležitějších faktorů je ale konečná příprava samotného nápoje, řekl Bechyně. Mezi odborníky podle něj momentálně vede v oblibě filtrovaná káva, která je lehčí na pití a nabízí větší množství chutí, než lze rozeznat například v espresu.

Přednáškový blok nabídne vyprávění o tom, jak se daří kávě na plantážích v Kolumbii, jak se vybírá zrno pro pražírny a majitel vyhlášené kavárny a pražírny z Řezna Heiko Rehorik bude vyprávět o tom, jak jeho čeští předci založili dlouhou generaci kavárníků. Program doplní soutěž baristů v latte art, tedy v tom, kdo zvládne mlékem vykreslit v kávové pěně nejhezčí obrázek. Na šesti stanovištích se lidé dozvědí vše o alternativních přípravách kávy včetně ochutnávky zdarma. Připravena je výstava fotografií na téma historie kávy a dílny pro děti. Stánky kaváren nabídnou prodej balené zrnkové kávy i hotového nápoje, který rády připraví návštěvníkům do jejich doneseného oblíbeného hrnečku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zábava, gastro, nápoje, káva, festival, Plzeň, nápoj, kavárna, Pavol Kopp, ořechy, ovoce, mléko, víno, citrus, malina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Lógr v Plzni představí pěstování i pražení kávy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.