Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Práci cizinců načerno odhalili celníci z Plzně při půlce kontrol

Celní úřad pro Plzeňský kraj při kontrolách práce cizinců odhalil od počátku roku nelegálně zaměstnané zhruba v polovině případů. Většinou šlo o pracující, kteří v ČR pobývají jako turisté, o cizince, kteří mají pracovní víza do Polska, nebo o lidi, kteří se prokazují padělanými doklady. Novinářům to dnes řekla mluvčí úřadu Marcela Kašparová. Takto zaměřených kontrol firem provedli letos celníci v kraji zatím padesát.

"Zjištěná porušení zákona o zaměstnanosti byla postoupena k dalšímu řízení na oblastní inspektorát práce. Zaměstnavatelům hrozí sankce až do deseti milionů korun," uvedla mluvčí.

V úterý 6. srpna zkontrolovali celníci na Domažlicku firmu na kompletaci kalendářů, hygienických potřeb a letáků. Z 26 kontrolovaných cizinců z Ukrajiny, Moldávie a Gruzie jich 19 pracovalo nelegálně. "U čtyř bylo zjištěno, že u nás pobývají neoprávněně. Na místo byla přivolána policie, která osoby eskortovala k provedení úkonů správního vyhoštění z území ČR," podotkla mluvčí. Cizinci pobývali v ČR na základě polských víz nebo biometrických dokladů Ukrajiny, do ČR přijeli jako turisté.

Ve středu 31. července zkontrolovali celníci areál plzeňského podniku, kde dříve opakovaně zjistili nelegální zaměstnávání cizinců. "Šlo o provozovnu, která poráží dobytek a distribuuje maso. Kontrola byla zaměřena zejména na zaměstnance agentur práce a obchodních partnerů," uvedla mluvčí. V areálu bylo 40 pracujících, z toho 15 Ukrajinců a Gruzínců, které podniku dodali subdodavatelé podle smlouvy o dílo. "U všech bylo zjištěno porušení zákona o zaměstnanosti. Vykonávali práci bez pracovní smlouvy a bez pracovního povolení," dodala Kašparová.

Celní úřad také kontroluje povinnost nahlásit úřadu práce nástup zaměstnance z EU. Za nesplnění hrozí zaměstnavatelům pokuta až 100 tisíc korun.

Autoři | Foto autembezpečně.cz

Štítky ČR, kriminalita, práce, clo, Plzeňský, Česko, Plzeň, Polsko, Plzeňský kraj, Ukrajina, Inspektorát práce, Evropská unie, Gruzie, okres Domažlice, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práci cizinců načerno odhalili celníci z Plzně při půlce kontrol  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.