Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na skončené technoparty na Plzeňsku je stále asi stovka účastníků

Asi stovka účastníků technoparty, převážně cizinců, a 40 aut zůstává stále na loukách u Čížkova na jižním Plzeňsku. Hudební produkce skončila v neděli odpoledne. Na víkendovou hudební produkci přijelo asi 2000 lidí, v okolí parkovalo asi 600 vozidel. Akce se obešla bez vážnějšího narušení pořádku, žádné problémy nebyly ani v pondělí, ani v noci, řekla policejní mluvčí Martina Korandová. Policie na místě zůstává do doby, než všichni odjedou. Kontroluje řidiče, jestli nejsou pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. Názory místních na akci jsou různé, hlavně negativní.

Technoparty u Čížkova začala v pátek v noci. Původně se měla konat u nedalekého Prešína, ale organizátoři se po příjezdu nedohodli na pronájmu pozemků s majiteli. Nakonec se ale na místě domluvili s jinými vlastníky.

"Zůstávají většinou Francouzi a další cizinci, kteří přejíždějí na další akci do Maďarska. Chovají se naprosto korektně, akorát jsou pořád pod vlivem omamných látek," řekl starosta Čížkova Ladislav Jára. Obci podle něj nevznikla žádná škoda na majetku, na loukách není žádný tácek nebo kelímek. Účastníci měli s sebou hodně psů, ale uvazovali je.

"Včera večer hodně odjížděli, už je to tam uklizené," řekl Radovan Sochor, spolumajitel farmy v Železném Újezdě (patří také pod Čížkov). O akci se, stejně jako ostatní farmáři, dozvěděl ve čtvrtek večer, kdy tam účastníci začali přijíždět.

Místní obyvatele technoparty na okraji Chráněné krajinné oblasti Brdy překvapila. "Je to klidné malebné místo a kulturní krajina, která se stále obhospodařuje," uvedl jeden z nich. "V okolí se pohybovala několik dnů tak stovka policistů, zajímalo by mě, kolik to stálo," uvedl další občan v hospodě v Železném Újezdě. Podle farmářů i místních zaplatili organizátoři za pronájem jen zhruba tří hektarů luk, ale pohybovali se nejméně na dvojnásobné ploše. "Chápu ty mladé, že si potřebují v dnešním světě takhle vyčistit hlavu. Kdyby to nahlásili dopředu, tak jim to oficiálně nikdo nepovolí," uvedl další občan. Pozastavil se ale nad tím, že mohla hudba hrát celou noc, když hudební produkce musí končit do 22:00, jinak kvůli rušení nočního klidu zakročí policie.

Podle Sochora akce zasáhla osm až devět hektarů trvalých travních porostů, ale pronajatá byla zřejmě jen třetina. Policie žádné takové oznámení nepřijala. Organizátoři předložili smlouvu s majitelem. Pokud by se pohybovali na cizích pozemcích bez vědomí jejich vlastníků, mohli by to řešit v občanskoprávním sporu.

"Teď tam měly běžet druhé seče, ale je sucho a tráva nenarostla," uvedl Sochor. Dobytek na pastvinách už v oblasti, kde je největší sucho v kraji, nemá vinou sucha téměř co spásat.

Lidé starostovi Čížkova při technoparty stále volali a stěžovali si na dunivou monotónní produkci, obec ale podle něj nemůže akci zakázat ani povolit. Podivil se nad tím, že organizátorům technoparty stačí jen dohoda s majitelem pozemků a nepotřebují další rozhodnutí včetně vyjádření orgánů životního prostředí. "Projde tam 2000 lidí a neřeší se odpady, ochrana přírody a krajiny. Vždyť účastníci zajíždějí do lesa, kde žije zvěř," uvedl Jára, který je bývalým hajným. Účastníci podle něj zabrali zřejmě i další pozemky. Neví, zda jejich majitelé dostali za pronájem zaplaceno.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, hudba, pop, policie, technoparty, Plzeňský, Plzeňský kraj, Čížkov, louka, pozemek, Maďarsko, Železný Újezd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na skončené technoparty na Plzeňsku je stále asi stovka účastníků  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.